Vysoké Mýto: Transparentnost je prospěšná!

18. 8. 2014

Chtěl bych upřímně poděkovat starostovi Mýta, za jeho „hluboce demokratickou“ myšlenku zveřejněnou v pátek 15. 8. ve Volebním seriálu MF DNES „Opozice v Mýtě vše blokuje, to se musí změnit“. Transparentnost a otevřenost je podle něho mor. Možná v Rusku nebo Číně, kde starosta působil. Náhle nám téměř odpadá velmi pracné vysvětlování úlohy opozice občanům. Čemu rozumí každý, jsou jeho peníze. Podle pana Souška zřejmě daňovému poplatníkovi nic není například do toho, jak on jeho prostředky použije.

Pavel Novák, kandidát Patriotů, je zjevně vnímavý člověk, v článku reflektující neutěšenou bezpečnostní situaci ve městě. Tady se poměrně rozchází s názorem starosty, podle kterého je ve městě rok od roku bezpečněji. V čem si však notují je „blokování rozvoje města opozicí“. Tady jako kdyby psali do MF DNES spolu. U starosty to nepřekvapí, jde o špičkového manipulátora. U pana Nováka to zamrzí, neb rozhodně není častým návštěvníkem jednání zastupitelstva. Krom faktické nesmyslnosti tvrzení o blokování – starosta zatím většinou dohromady potřebných 11 hlasů dal – to napovídá o potřebě dostat se do obrazu sám, ne zprostředkovaně. Případně nastudovat Zákon o obcích. Podsouvání takovýchto nesmyslných a lživých tvrzení, bohužel, politické kultuře nepřidává. Opozice je legitimní nástroj kontroly. Požadavky na „změnu“ pak útočí na samu podstatu svobody a demokracie!

Na závěr k tématu (ne)konstruktivní opozice. Zatímco starosta Soušek i zastupitel Klíma v nedávné minulosti veřejně zpochybňovali odbornost trasování R35 před Mýtem, což by v důsledku mohlo oddálit výstavbu o dlouhá léta, opozice konala! Například v lednu letošního roku zorganizoval Mgr. Jiří Junek ve vysokomýtském Informačním centru dopravních staveb společné jednání poslanců zvolených za Pardubický a Královéhradecký kraj s ŘSD k R35. Výsledkem byla dohoda na konkrétním postupu i časovém harmonogramu intervencí u ministra financí a dopravy. V dubnu tamtéž jednali poslanci TOP 09, kteří byli následně zavázání usnesením Výkonného výboru TOP 09 k podpoře urychlení výstavby R35. Výsledkem je přijetí změny zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Zákon prezident republiky podepsal ve středu 13. srpna. Padla tak poslední překážka jeho platnosti, která nastane zveřejněním ve Sbírce zákonů ČR. R35 se blíží! Další podrobnosti na opozičním webu www.nasemyto.cz.

Když byl pan Soušek členem opozice v Poslanecké sněmovně, podílel se na celoevropské ostudě Česka vyjádřením nedůvěry vládě v době předsednictví EU. Nechť se laskavý čtenář rozhodne, co je konstruktivnější.

P.S. Ilustrační obrázek k Volebnímu seriálu z Mýta představuje Pražskou bránu s novými sgrafity. Tmavé fleky nejsou vadou tisku, nýbrž vlhkost. Ani obnovu, nesmyslně předcházející vyspravení dešťových svodů, bohužel, opozice nezablokovala.

Miloš Fogl, předseda MO TOP 09 Vysoké Mýto

Volby: