TOP 09: Stavíme koalici bez hnutí STAN

Cílem TOP 09 v Pardubickém kraji je vznik koalice středopravých stran a regionálních hnutí. Vznikne tak zajímavá politická síla, která zamezí tříštění a hrozbě propadů hlasů. Hnutí STAN naši kompromisní nabídku odmítlo a nebude se na tomto projektu účastnit.

19. 11. 2019

V posledních krajských volbách propadlo v Pardubickém kraji více jak 15% hlasů pro menší demokratické strany, TOP 09 se do zastupitelstva těsně nedostala, STAN naopak těsně hranici pro vstup překonal. “Kdybychom nebyli sobečtí vůči svým voličům a příliš pyšní na své značky, mohli jsme už v té době své rozdíly překonat a místo 3 mandátů našich kolegů se těšit z pozice jednoho z nejsilnějších uskupení v Pardubickém kraji,” říká krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.

Aby se tato situace neopakovala, jednáme s našimi potenciálními partnery už několik měsíců. Má-li se spojit více stran, musí ustoupit zejména ega jejich lídrů. „Bereme hnutí STAN jako svého přirozeného a rovnocenného partnera. Přestože jsou naše preference dle průzkumů vyrovnané, nabídli jsme hnutí první tři místa a celkem 60% míst na kandidátce.  Zbylá místa by náležela TOP 09, VÝCHODOČECHŮM, popřípadě našim dalším partnerům a nezávislým osobnostem. Zástupci STANu společenskou poptávku nevyslyšeli a spolupráci odmítli, respektujeme to,“ říká hlavní vyjednavač TOP 09 Michal Pilař.

Společenská poptávka je zřejmá, domluvte se, spojujte se!  Naše demokracie je ohrožena oligarchou, i spolek Milion chvilek pro demokracii volá po spolupráci demokratických stran. „Chci, aby naši voliči věděli, že TOP 09 dělá pro konsolidaci sil hodně a širší středopravá koalice vznikne i bez STANu. Naším jediným cílem je, aby vznikla konkurenceschopná demokratická síla, která zabrání propadu hlasů a zapojí do krajské politiky nové osobnosti, “ uzavírá Michal Pilař.

Bereme naši politickou odpovědnost vážně.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Michal Pilař
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme