TOP 09: Stadion nedává smysl ekonomicky, urbanisticky ani z hlediska dopravy

9. 3. 2021

Městská kasa je nejen díky krizi způsobené pandemií C-19 prázdná. Primátor přesto tlačí výstavbu stadionu pro zápasy 1. fotbalové ligy za stovky milionů, uprostřed města, bez dotací, na dluh. TOP 09 na zastupitelstvu tento projekt nepodpoří.

Letní všesportovní stadion byl v Pardubicích otevřen roku 1931. Zatímco před 90. lety byl vystavěn na okraji města, časem se ocitl v centru rychle rostoucích Pardubic, navíc  v jejich dopravně nejvytíženější části. Dnes pustne a na jeho místě se má mezi chátrající a kulturně chráněné tribuny vklínit zcela nový stadion určený výhradně pro prvoligové fotbalové zápasy.

„Od začátku říkáme, co se nám na projektu stadionu nelíbí a proč ho nepodpoříme. Zásadní důvody jsou, že je pro město drahý a projektovaný na nevhodném místě. Nově se přidává i problematický vzhled zamýšlené budovy“, říká předseda TOP 09 Pardubice a spoluzakladatel spolku Nechci stadion na dluh z.s.,  Michal Sláma. Nutno podotknout, že spolek Nechci stadion na dluh z.s. nasbíral v ulicích města několik tisíc podpisů za vyhlášení referenda o fotbalovém stadionu a jeho snahu přerušila až pandemie a striktní omezení osobních kontaktů. „Byla spousta času plány přehodnotit, vybrat lokalitu na okraji města, jak je dnes ve světě běžné, a sehnat spolufinancování formou dotací od Národní sportovní agentury nebo FAČR. Je nám líto situace fotbalového klubu, ale primátor jim slíbil něco, co Pardubice zničí urbanisticky i ekonomicky na desítky let, což podpořit nemůžeme,“ uzavírá Michal Sláma.

Bývalý primátor města a dlouholetý radní a zastupitel Libor Slezák hodnotí toto strategické rozhodnutí Pardubic bez servítek: Kupovat si za stovky milionů pozici v první fotbalové lize, to pomalu hraničí s trestným činem a rozhodně se nejedná o péči řádného hospodáře s veřejnými prostředky“. Rozvoj Pardubic se tak může na desítky let zastavit kvůli prázdné kase i nedostatku strategických pozemků.

TOP 09 v minulosti podpořila stavbu Aquacentra a podporuje i projekt Dukla sportovní. „Je správné, když město spolufinancuje projekty, které slouží od rána do večera široké veřejnosti a ke sportování dětí. Fotbalový stadion ovšem tyto atributy nesplňuje, veřejnost jej nevyužije, bude většinu času prázdný čekat na mistrovská fotbalová utkání,” říká Ondřej Müller, člen Výboru pro sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch.

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme