TOP 09 S podporou Starostů odstartovala Protikorupční sanitku

29. 4. 2010

Kontaktní kampani TOP 09 S podporou Starostů v Pardubickém kraji dominuje protikorupční řešení, které má za cíl dramaticky zmenšovat prostor pro korupci a v důsledku ušetří naší zemi spoustu peněz. V současné době se 50 % financí utrácí bez veřejné kontroly a neefektivně jsou tak vynaloženy desítky miliard korun. Posádku protikorupční sanitky povede lídr Pavel Severa, který k protikorupčnímu řešení v programu strany uvedl: „Nebudeme jen škrtat na výdajové straně rozpočtu. Chceme prosadit selský rozum do hospodaření státu a učinit škrt přes rozpočet všem korupčníkům a veřejným pijavicím. Veřejné prostředky jsou peníze každého z nás, jsou to vaše peníze. Pokud vám nejsou vaše peníze ukradeny, volte zástupce, co umí hospodařit."

Dobré hospodaření úzce souvisí s veřejnými zakázkami. Nejedná se pouze o jejich zadávání, ale též o celkové hospodaření s veřejnými financemi. V roce 2009 se přes veřejné zakázky rozdělilo cca 630 miliard korun a 315 miliard korun vydala státní kasa bez jakékoliv veřejné kontroly. Podle odhadů neziskového sektoru je neefektivně vynaloženo asi 15 % těchto peněz. Možná hrubá úspora je tedy v desítkách miliard bez rozpočtových škrtů. „Peníze z korupčních zakázek se zpátky zapojují do ekonomiky přes politickou sféru a ovlivňují tak stále hlouběji rozhodování v našem státě na politické úrovni," vysvětluje Pavel Severa. Peníze na úplatky jsou peníze, které se státu z logiky věci nevrátí, protože už nebudou nikdy zachyceny v daňovém systému. „Z úplatků nezaměstnanost nesnížíme. Uděláme pouze dobrovolné nezaměstnané z korupčníků, nebudou totiž muset už pracovat."

Hospodaření s veřejnými financemi má obrovský vliv na konkurenci v rámci trhu a na výkon celé ekonomiky, protože správná alokace veřejných financí má značný multiplikační efekt k HDP. Pokud budou vyhrávat konkurenceschopné subjekty, logicky to bude mít vliv i na to, že tyto subjekty budou dostávat zakázky mimo veřejný prostor. Při stejném množství peněz se dá při jejich efektivním vynaložení koupit více zboží či práce. Výsledkem bude, že stát dostane více služeb a komodit, bude více pracovních příležitostí.

TOP 09 bude prosazovat zpřísnění kontroly financování politických stran: „V této oblasti cítíme právě velký prostor pro korupci a klientelismus, i když se to v některých největších politických stranách opravdu nerado slyší. Programy ODS a ČSSD mi připomínají přísloví o kapsách. Jedna prázdná a druhá vysypaná. Nejdůležitější je ta jejich kapsa. Lidé co rozhodují o veřejných financích a dodavatelé do veřejného sektoru by měli chodit s kapsami venku. Pro TOP 09 je nejdůležitější ta vaše kapsa, v té by mělo zůstat ponejvíc z toho, co vyděláte," zdůraznil Pavel Severa. Proto TOP 09 iniciuje založení Společné platformy pro veřejné zakázky (viz příloha).

Nejsilnějším nástrojem pro protikorupční řešení je podle TOP 09 naopak minimum neveřejných informací, posílení prvků veřejné kontroly, zejména tzv. konkurenční kontroly od zainteresovaných subjektů a průhlednost myšlenkových pochodů zadavatele on-line a ex post. A to včetně jednoznačně definované a písemně zachycené osobní odpovědnosti osob podílejících se na veřejných nákupech, nikoli pouze na samotném zadávacím řízení. Mnoho zakázek je totiž zmanipulováno již ve fázi, která dávno předchází zákonnému zadávacímu postupu (např. specifikace předmětu). Veškerá chystaná opatření by měla sledovat následující motivy:

U dodavatele (uchazeče, zájemce): ekonomické riziko z neuzavření či vypovězení kontraktu, nemožnost dodávat zadavatelům (zejména státu) pro futuro, trestněprávní či správní odpovědnost;
U zadavatele - osoby: minimální možnost něco „tutlat", neboť platí, že veřejná informace je v rámci pletich bezcenná informace, jednoznačně definovaná odpovědnost osob účastnících se na realizaci zadávacího řízení, dále velmi významně funguje tzv. riziko z osobní ostudy, ztráty práce, obava z trestněprávní odpovědnosti.

Klíčová věc je spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Systém čtyř očí.

Protikorupční sanitka protne celý Pardubický kraj a její posádku bude spolu s lídrem tvořit další kandidáti. K programu TOP 09 pro Pardubický kraj se vyjádřila „dvojka" na kandidátce Jaroslav Zedník: „Budeme prosazovat dokončení sítě zdravotnické záchranné služby, což souvisí s pojetím zdravotnické politiky v kraji a potažmo v celé zemi. Za druhé je to výstavba R 35, která zlepší podmínky pro rozvoj ekonomiky kraje a za třetí budeme prosazovat změnu zákona o rozpočtovém určení daní tak, by nebyly finančně diskriminovány malé obce. Ve výsledku jde o udržení standardu občana žijícího v Pardubickém kraji."

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme