TOP 09: Petice proti partnerství Pardubického kraje s provincií Čínské lidové republiky

19. 8. 2019

S obavami sledujeme současné snahy Pardubického kraje i města Pardubice o navázání hlubší spolupráce s Čínskou lidovou republikou, konkrétně její provincií Jilin. Rozhodli jsme se proto formou petice oslovit pana hejtmana i pana primátora, stejně jako členy obou zastupitelstev a požádat je o upuštění od snah o budování takovýchto politických vztahů s Čínskou lidovou republikou.

“Petici jsme s žádostí o její podporu rozeslali všem politickým subjektům krajského i městského zastupitelstva, stejně jako dalším organizacím v kraji. Souhlas s peticí je možné vyjádřit buď fyzickým podpisem na podpisovém archu nebo  online na adrese https://www.petice.com/vyzva_proti_politickemu_partnerstvi_s_cinskou_lidovou_republikou, upřesňuje Michal Sláma, předseda regionální organizace TOP 09 a jeden z organizátorů petice.

Petice poběží přinejmenším do 19.9. kdy se má konat zastupitelstvo města Pardubice. Zastupitelstvo kraje je plánováno až následovně, a protože se věc týká kraje i města, upřednostňujeme dřívější termín.

Budou-li mít jednotlivé firmy zájem o přímou ekonomickou spolupráci s čínským partnerem, ponechme věc na jejich ekonomicky racionálním posouzení a podpoře Hospodářské komory, jejíž role je zde apolitická a má v této oblasti kompetenci. Podporujme přátelství mezi národy, nikoliv nedemokratické, ekonomicko-politické vlivové skupiny na našem území. Hledejme podporu pro dostihy a hokej u jiných partnerů, vyhněme se ústupkům a podpoře komunistického režimu.

Ondřej Müller, krajský manažer

Vážený pane hejtmane, vážený pane primátore, vážené paní radní, vážení páni radní, vážené paní zastupitelky, vážení páni zastupitelé,

s obavami sledujeme současné snahy Pardubického kraje i města Pardubice o navázání hlubší spolupráce s Čínskou lidovou republikou, konkrétně její provincií Jilin.

Čínský režim považujeme za zcela nedemokratický a zkušenosti z jiných Česko-Čínských projektů ukazují, že jeho investice mají spíš vlivový než podnikatelský charakter. Zřídka jsou přínosem pro partnerskou stranu a jen zvyšují vliv čínského komunistického režimu na našem území.

Přes existující partnerství v jiných regionech ČR máme s Čínou vysoce negativní obchodní bilanci a rozdíl objemu importovaného zboží proti exportu každoročně roste, na rozdíl například od sousedního Německa. Čínská strana se navíc mnohdy ukazuje jako nesolidní obchodní partner, nerespektující licenční a patentová práva. I z ekonomického hlediska proto dává smysl hledat perspektivnější partnerství.

Konkrétní ekonomická spolupráce je ve hvězdách, zkušenosti ostatních krajů jsou negativní, ostatně i předseda KHK Jiří Doležal diplomaticky mluví o běhu na dlouhou trať. Od čínských vyjednavačů můžeme ale s vysokou pravděpodobností čekat politické požadavky, jako je deklarace jednotné Číny nebo například upuštění od, v našem kraji již tradiční, podpory nezávislého Tibetu nebo jiných okupovaných území.

Budou-li mít jednotlivé firmy zájem o přímou ekonomickou spolupráci s čínským partnerem, ponechme věc na jejich ekonomicky racionálním posouzení a podpoře Hospodářské komory, jejíž role je zde apolitická a má v této oblasti kompetenci. Podporujme přátelství mezi národy, nikoliv nedemokratické, ekonomicko-politické  vlivové skupiny na našem území. Hledejme podporu pro dostihy a hokej u jiných partnerů, vyhněme se ústupkům a podpoře komunistického režimu.

My níže podepsaní, v duchu humanitních principů, na kterých byla naše republika v porevolučních dobách budována, se vyslovujeme proti politickému partnerství Pardubického kraje nebo města Pardubice s Čínskou lidovou republikou nebo jejími provinciemi.

Zdvořile Vás, naše volené zástupce, žádáme, abyste upustili od snahy o budování takovýchto vztahů s čínským komunistickým režimem.

podepsat zde: https://www.petice.com/vyzva_proti_politickemu_partnerstvi_s_cinskou_lidovou_republikou

Osobnosti:
Michal Sláma