TOP 09: Návštěva ministryně jen podtrhla nemohoucnost

5. 2. 2016

Poslední dva dny k nám zavítala ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Její nabitý itinerář ale nebyl než Potěmkinovou vesnicí zakrývající skutečné problémy školství v našem kraji.

Ostatně sama Kateřina Valachová ve funkci nepřináší nové nápady a myšlenky, pouze snaživě uvádí do života nekoncepční nápady svého předchůdce – povinný předškolní rok, přijímací zkoušky na střední školu nebo kariérní řád. Přitom tato opatření postupně ztrácejí reálný smysl, například z povinných přijímacích zkoušek se stává formální úkol v rukách ředitelů středních škol.

A v podobném duchu je řízení/neřízení středního školství v Pardubickém kraji. Vláda „pevné ruky“ náměstkyně hejtmana Jana Pernicová (ČSSD) odpovědné za školství vyšuměla po prvním velkém neúspěchu hned na začátku volebního období. Pokus o sloučení problémových škol skončil fiaskem. A od té chvíle se paní náměstkyně Jana Pernicová vydala cestou nejmenšího odporu. Trvá kritický nedostatek žáků na středních školách. Především v okrajových částech kraje tak radikálně klesá kvalita výuky. Nejsou výjimkou školy, kde úspěšnost studentů u maturitních zkoušek je nižší než 10%. Dalšími neřešenými problémy jsou roztříštěná nabídka učebních a studijních oborů, kdy stejný obor nabízí několik škol v kraji nebo přebujelá existence osmiletých gymnázií.

Jasným a jediným řešením by byl vznik koncepce dalšího rozvoje středního školství v kraji. Na jejím vzniku musí vedení kraje spolupracovat s odbornou a laickou veřejností, zaměstnavateli, odbory, místními samosprávami a dalšími institucemi. Výsledkem by bylo stanovení a dodržování jasných pravidel, s minimálním zasahováním politiků. Koncepce by Pardubickému kraji umožnila reagovat na současné potřeby trhu práce, udržet i tradiční obory, zvýšit kvalitu, zveřejňovat výsledky škol, zvýšit odpovědnost managementu škol a především spolupráci s místními podniky.

Dosud všechny pokusy o stanovení koncepce dalšího rozvoje školství v kraji skončily popisem stávající situace, ale s minimem reálných kroků a plánů do budoucnosti. Věřím, že po letošních volbách se krajského školství ujmou odvážnější.

Mgr. Miroslav Vohník, člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Pardubického kraje

Kontakt: miroslav.vohnik@seznam.cz , tel: 608029144

Pardubický deník