TOP 09: Nad pardubickou radnicí vlaje vlajka státu podporujícího terorismus

19. 11. 2015

Jak řekla nedávno litevská premiérka Dalia Grybauskaitéová, stát, který vysílá k sousedovi těžkou bojovou techniku bez označení, vykazuje příznaky terorismu. A vlajka státu podporujícího terorismus nyní vlaje nad pardubickou radnicí.

Loni 17. července se v Doněcké oblasti nad Ukrajinou zřítilo civilní letadlo letící z Amsterdamu do Kuala Lupuru. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Vyšetřování následně prokázalo, že letadlo bylo sestřeleno ruskou raketou země-vzduch Buk odpálenou z území na východě Ukrajiny, kontrolovaného separatisty. Odpovědnost za to nese Rusko. Vztahy mezi západními spojenci a Moskvou se dostaly na nejhorší úroveň od konce studené války poté, co Rusko anektovalo ukrajinský Krym a hybridně válčí na východní Ukrajině. Západní obavy vzbuzuje také agresivní ruské letecké a námořní hlídkování v blízkosti hranic NATO, součástí ruské strategie je i jaderné vyhrožování. V poslední době se Rusko aktivně zapojilo do občanské války v Sýrii, jeho cílem není mír nebo zničení ISIS, ale záchrana Baššára Asada, čímž tamní situaci spíše komplikuje.

Jsou toto důvody, proč nevyjádřit soustrasti ruskému lidu nad zmařenými životy civilních obyvatel vinou teroristického útoku nad Sinajským poloostrovem? Samozřejmě ne! Soustrast nad civilními oběťmi je namístě!  Ale je absolutně nevhodné vyvěšovat vlajky režimů, které potlačují lidská práva a ohrožují okolní státy. Vedení města by mělo lépe rozlišovat a přemýšlet o kontextu podobných rozhodnutí.

Proto TOP 09 nesouhlasí s vyvěšením vlajky Ruské federace na radnici našeho města a náš radní Libor Slezák hlasoval jako jediný proti tomuto aktu.

Za místní organizaci TOP 09 Pardubice Jiří Čáslavka

Kontakt: caslavka@glopolis.org

Štítky
Osobnosti: Jiří Čáslavka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme