TOP 09: Látat díry v hospodaření Dynama nejde do nekonečna

Hokejový klub přišel s nataženou rukou a město má znovu lepit jeho špatné hospodaření. Jiné sportovní kluby dokáží udržet hospodaření beze ztrát, ale město jim nezajistí ani kvalitní zázemí.

15. 11. 2019

Hokej je v Pardubicích tradiční sport číslo jedna a politici si z veřejných prostředků kupují politické body jeho každoročním zachraňováním. TOP 09 již dlouho opakuje, že takto dlouhodobě situaci řešit nelze. Nyní jde o černou díru na peníze, která nemá konce. Město klub koupilo ve snaze jej zachránit a stabilizovat. Klub je v rámci možností stabilizovaný. Nyní by se jej tedy mělo aktivně snažit prodat,“ říká předseda TOP 09 Pardubice Michal Sláma.

Město podporuje všechny sportovní kluby podle předem stanovených dotačních podmínek. Nicméně hokej má díky své popularitě zcela jiné postavení. „Město by mělo klubům zajistit sportoviště za symbolické nájmy a poskytovat dotace dle kritérií platných pro všechny relevantní sporty. Finančně náročnější a profi sporty si s dalšími výdaji už musí poradit samy. Nelze někoho dotovat nad rámec předem daných dotačních kritérií jen proto, že opakovaně špatně hospodaří,“ vysvětluje Věra Vlastníková, expertka TOP 09 na sportovní problematiku.

V situaci, kdy basketbalistům padá na hlavu (městská) hala na Dukle, házenkáři jsou v nejistotě, zda jim nezbourají (městskou) nafukovací halu, atletům na Hvězdě se léta slibuje rekonstrukce (městského) stadionu a fotbalistům se slíbil úplně nový stadion, je neustálé záplatování rozpočtu HC Dynamo v řádu až desítek milionů ročně totálně nefér přístup města k ostatním sportům.

K zamyšlení jsou také náklady na personální řízení HC. „Pracovala jsem v dozorčích radách dvou profesionálních klubů - basketbalového i hokejového, a tak mohu některé věci porovnat. Basketbal řídí hrstka lidí za nesrovnatelně nižší odměny, než jsou běžné v HC. A dokáží hospodařit s relativně malou podporou města, bez dluhů, bez skandálů, drží se stabilně v horní části tabulky nejvyšší soutěže a dodávají reprezentanty ve všech kategoriích,“ dodává Vlastníková.

Uvědomujeme si, že nechat HC Dynamo ekonomicky a tím pádem sportovně padnout, je krok, který nikomu neprospěje. Řešení vidíme v nastavení velmi přijatelných podmínek pronájmu arény, klub naposledy částečně oddlužit a prodat majoritní podíl,“ uzavírá Věra Vlastníková ve shodě se zastupitelem města za TOP 09 Jiřím Skalickým.

 

Ondřej Müller, krajský manažer

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme