× Spojenci pro Evropu

TOP 09: Dynamo potřebuje nové vedení bez politických vazeb

21. 1. 2019

Hokej v Pardubicích řídí de facto hnutí ANO a to ho také přivedlo na historické dno. Že se někdy výsledkově nedaří, to ke sportu patří. Ale současná situace, kdy klub provází finanční problémy a jeden skandál za druhým již omluvit nejde a žádá si rázné řešení.

Sportovní výsledky jsou jedna věc, řízení klubu, finanční stav, manažerské přehmaty, kokainové a alkoholové skandály jsou ale už za hranou. „Finanční situace klubu je mizerná. Není možné každý rok navyšovat základní jmění společnosti o desítky milionů, abychom klub ochránili před insolvencí. Navíc pochybuji, že navyšování základního jmění nějak zvyšujeme hodnotu klubu. Město se nechová jako řádný hospodář, pokud do klubu lije peníze bez koncepce a bez finančního plánu mezi HC a městem,“ říká finanční expert TOP 09 Stanislav Hlavatý.

Hokej má v Pardubicích nezpochybnitelnou tradici, návštěvnost je i přes špatné výsledky vysoká. „Je třeba si jasně říci, zda město má hokej vlastnit. Pokud ano, bude to vždy stát nějaké peníze, ale nesmí to být nekoncepční černá díra, kdy klub přijde rok co rok s nataženou rukou, že potřebuje lepit díry v rozpočtu,“ říká Věra Vlastníková (TOP 09), bývalá členka sportovní komise.

Letos tomu není jinak. Kromě navýšení základního jmění o 10 milionů klub žádá dalších 15 mil na posílení kádru a záchranu nejvyšší soutěže. „Klub slíbil analýzu, na co oněch 15 milionů použije, tu však nedodal. Bez jasné koncepce, na co se oněch 15 mil použije, a beze změn ve vedení klubu ruku pro další dotaci zvednout nemohu,“ říká zastupitel za TOP 09 Jiří Skalický.

Nejde pouze o finanční problémy klubu a špatné sportovní výsledky. Management dlouhodobě neřeší přístup hráčů, jejich kulantně řečeno „špatnou životosprávu“ ani jejich problémy se zákonem. "Současný management je velmi nedůrazný v řešení afér a kolísavé výkonnosti hráčů. Navíc, kvůli silné provázanosti vedení klubu s vedením města mají obě strany svázané ruce v okamžicích, kdy je potřeba učinit důležitá rozhodnutí. Proto chceme výběrové řízení na nové vedení klubu s podmínkou, že bude bez politických vazeb na vedení města," shrnuje Věra Vlastníková (TOP 09)

Pokud se hnutí ANO vloni chlubilo, že zachránilo hokej v Pardubicích, mělo by letos přijmou stejnou odpovědnost a vyvodit ze současné situace důsledky.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: