Terminál pardubického letiště roste jako z vody

11. 1. 2017

Po dvanácti letech příprav konečně začala výstavba nového terminálu pardubického letiště. Na počátku projektu byl i poslanec Jiří Skalický, někdejší předseda představenstva a dnes člen dozorčí rady společnosti East Bohemian Airport provozující civilní část letiště. O výstavbu se zajímá i nadále a tak si stavbu nového terminálu prohlédl zblízka. Zjistil při tom i několik zajímavých informací.

Hrubá stavba nového odbavovacího terminálu má stát už na jaře, úplně hotovo snad bude do konce roku. V tuto chvíli je už dokončena tři sta metrů dlouhá protihluková zeď a ze samotného terminálu jsou zabudovány pilíře a skelety budov. „Byl jsem až překvapen, že stavba zabírá šest a půl tisíce metrů čtverečních plochy a že stavbaři na ni spotřebují až tisíc tun betonu. Je to úžasná stavba a mě těší, že prozatím jde vše podle plánu. Snad se po těch dvanácti letech dočkáme terminálu, který je pro rozvoj letiště klíčový, komentoval prohlídku stavby terminálu Jiří Skalický.

V souvislosti s výstavbou terminálu se řeší také možné železniční napojení, které by mohlo vést až do Průmyslové zóny, kde sídlí společnost Foxconn. Ta by letiště využila k nákladní dopravě. „Je to další význam pardubického letiště, stejně jako tzv. byznys lety. Stavba terminálu se jich nijak nedotkla, naopak počet těchto letů stále mírně vzrůstá, na rozdíl od počtu cestujících charterových letů a pravidelných linek, dodal poslanec Skalický, podle kterého je schopnost pardubického letiště kompletně odbavit tyto lety včetně doplnění paliva, vyložení nákladu nebo dokonce i úklidu letadla, významná pro celou řadu firem z regionu. „Vždyť tu máme velké firmy nejen v Pardubicích, ale také například ve Vysokém Mýtě, Kolíně a dalších městech, která mají skvělou dostupnost pardubického letiště,“ upozornil Jiří Skalický.

Počet těchto letů meziročně stoupá. V posledních dvou letech se dotkl hranice sedmi set odbavených letadel a jednoho tisíce přepravených cestujících.

Ondřej Müller, krajský manažer

Galerie
Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme