Svoboda: Pokud někdo pracuje, musí mít možnost pořídit si vlastní bydlení.

4. 10. 2021

Vlastní bydlení se stalo nedosažitelným luxusem. Pro mladé rodiny, pro lidi, kteří každý den chodí do práce, i pro ty, co poctivě šetří, aby si mohli pořídit pěkný byt nebo dokonce dům.


Recept, jak z téhle krize ven, přitom existuje: začít víc stavět. Úkolem nové vlády bude tomu pomoci. Aby měly na bydlení běžné rodiny, ne jen spekulanti. Když jsem řešil bydlení, byl jsem v podobné situaci mnoho z vás. Vím, s čím vším se musíme při pořizování vlastního bydlení potýkat. Chci proto, aby sněmovna konečně začala přijímat zákony, které lidem opravdu pomohou, ne jen zbytečnou vatu. Koalice SPOLU má jasnou představu, jak bydlení pomoci. Musí se zvýhodnit hypotéky na první bydlení, abychom vůbec dostali šanci si byt koupit. Snížíme také DPH u staveb a rekonstrukcí z 15 na 10%, což bydlení zlevní.
Podle nás se navíc nemusí stavět jen „na zelené louce“ za městem, chceme, aby lidé měli možnost bydlet i ve městech. Proto bychom podporovali nákup zchátralých budov v centrech měst, pokud by v nich poté vznikaly domy určené pro bydlení. Chceme ale pomoci také stavebníkům a obcím, protože s jejich přičiněním půjde všechno snáz a rychleji.

Proto změníme „zvrtaný" stavební zákon, který protlačila současná vláda a skutečně zjednodušíme dlouhé a nepřehledné kolečko stavebních řízení. Třeba tím, že by se část papírování vyřizovalo on-line. V dnešní době by to měla být samozřejmost.
Tyhle věci jsou proveditelné a ověřené. Jenom na ně doteď chyběla vládních politiků je prosadit. Čím déle budeme přehlížet problémy s bydlením, tím spíš se budou prohlubovat. Věřím, že většina lidí si to uvědomuje, a že ve volbách dají jasně najevo, že už nechtějí, aby je vláda dál ignorovala. Řešení existují, stačí se pro ně v říjnu rozhodnout.

Pavel Svoboda, lídr kandidátky SPOLU v Pardubickém kraji

Pavel Svoboda se narodil před 33 roky a vyrůstal ve východních Čechách.
Je ředitelem Komorní filharmonie Pardubice a ceněným hudebníkem.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme