Štětina v Pardubicích: Jsme v hybridní válce

5. 4. 2018

Současné vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací vyvolávají mnoho závažných otázek. O svých zkušenostech z Ruska přijel do Pardubic diskutovat europoslanec, válečný zpravodaj, novinář a cestovatel Jaromír Štětina. V rámci autorského čtení z jeho knihy Století zázraků jsme debatovali o bezpečnostních hrozbách současného světa o lásce, válce i životě obyčejných Rusů.

Jaromír Štětina je místopředsedou výboru pro bezpečnost a obranu Evropského parlamentu a z této pozice se zabývá především děním v zemích bývalého Východního bloku, tématy lidských práv, terorismu a hybridní války.

Při autorském čtení z knihy Století zázraků přibližoval život obyčejných Rusů a dával do souvislostí ruskou mentalitu a současnou geopolitickou situaci.

Jaromír Štětina na besedě několikrát zdůraznil, že Evropská unie, včetně České republiky, je ve stavu hybridní války s Ruskou federací. "Hybridní válka je válka jinými prostředky než jsou palebné zbraně. Sílu raketových systémů a tanků nahrazuje lživá informace," zdůraznil Jaromír Štětina.

Jednotu Evropské unie považuje europoslanec Štětina za základní podmínku abychom mohli takové informační válce vzdorovat. Evropská unie je garantem míru. "Současnou politickou situaci považuji za velmi ohrožující. Nástup populistů a oportunistů naši zemi velmi destabilizuje. Opuštění Evropské unie, případně NATO by pro nás přitom bylo ekonomickou a bezpečnostní katastrofou. Jsem proto velmi rád, že mezi nás pan europoslanec zavítal a mohli jsem vše otevřeně prodebatovat," uzavírá za organizátory Michal Sláma, předseda regionální organizace TOP 09 a vědecký pracovník královehradecké univerzity.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: