SPOLU v Pardubickém kraji: Silní kandidáti, kteří dají Česko dohromady

11. 5. 2021

Pozice na kandidátní listině kolice SPOLU v Pardubickém kraji přijali osobnosti se zkušenostmi z politiky, z byznysu, školství, kultury a celé řady dalších oblastí. Programově vsází na zdravé veřejné finance, nízké daně, moderní vzdělávání, plnění závazků NATO, nebo ochranu životního prostředí.

Koalice SPOLU představila kompletní kandidátní listinu pro podzimní volby. Celý tým osobností vede Pavel Svoboda, nestraník nominovaný TOP 09, pedagog a ředitel Komorní filharmonie Pardubice.
„Je mi ctí vést tak silnou kandidátku, kde jsou lidé se zkušenostmi ze zahraničí, z komunální politiky i z byznysu. To mi dává jistotu, že má smysl snažit se vyhrát a dostat do sněmovny lidi, kteří budou hájit zájmy Pardubického kraje i zájmy Česka. V těchto volbách totiž nejde o jednotlivce, jde o to, abychom po nich byli schopní dát Česko dohromady a jasně se postavit silám, které se ho snaží rozložit. Toho dosáhneme jenom SPOLU.“

„Mou osobní prioritou je zlepšení pozice školství i kultury. Nejsou to žádní chudí příbuzní, ale naprosto zásadní oblasti pro budoucnost a rozvoj země. Podle toho je třeba k nim přistupovat. Nejde jen o platy lidí, kteří je drží v chodu, ale o celkové fungování odvětví, která byla roky přehlížena. Budu prosazovat, aby školství a kultura neseděly v hledišti, ale hrály klíčové role,“ říká Pavel Svoboda.

Dvojkou kandidátní listiny je zkušený manažer z Ústí nad Orlicí Radim Jirout (ODS). Udržitelnost veřejných financí, nezadlužování země, odpovědná environmentální a sociální politika. Tyto teze ovlivňují mezigenerační spravedlnost a musí zajistit žitelnou budoucnost nejen pro nás, ale zejména pro naše děti a naše vnuky. To je základem odpovědné, pravicové politiky. V našem kraji je absolutní prioritou dostavba dálnice D35. Musíme udělat vše pro to, aby se započatá stavba nezastavila a byla dokončena v termínech, včetně všech dálničních přivaděčů a obchvatů měst,“ říká Radim Jirout.

Na třetím místě kandidátní listiny najdeme zkušeného poslance, bývalého předsedu KDU-ČSL a ředitele pardubického gymnázia Marka Výborného. „Mou hlavní prioritou je reforma financování sociální péče. Je nedůstojné, aby organizace vykonávající tuto nenahraditelnou funkci každý rok řešily, jak financovat svou další činnost. V Pardubickém kraji je nezbytné rozšířit počet lůžek následné péče. Zasadím se proto o vybudování nové LDN v Moravské Třebové,“ nastiňuje priority Marek Výborný.

„SPOLU dáme Česko dohromady“ je volební program koalice, na kterém pracovalo na 300 odborníků. Koalice vsází na zdravé veřejné finance, nízké daně, moderní vzdělávání, plnění závazků NATO, nebo ochranu životního prostředí. V následujících týdnech budou expertní týmy detailně představovat jednotlivé programové oblasti. https://www.spolu21.cz/

 

                                                         CV lídrů kandidátní listiny

MgA. Pavel Svoboda, PhD. (TOP 09) se narodil v roce 1987 v Opočně. Vyrůstal v podhůří Orlických hor, absolvoval Konzervatoř v Pardubicích, AMU v Praze a Universität der Künste v Berlíně. Získal mnohá ocenění (soutěž Pražské jaro 2013 a prestižní cena Bachpreisträger z Lipska 2016). Řadu let působil jako OSVČ, účinkoval v mnoha zemích světa jako koncertní varhaník. Pedagogické zkušenosti získal na Univerzitě Hradec Králové (2016–2019) a v pardubické ZUŠ (2015–2020). Vedl oddělení na pražské AMU, kde také v roce 2020 obhájil doktorát. Pořádal mezinárodní konference, inicioval vznik Festivalu F. L. Věka i neziskové organizace na obnovu historicky cenných varhan. Dnes je ředitelem Komorní filharmonie Pardubice a vysokoškolským pedagogem. Mezi jeho záliby patří ekonomika, společnost a kulturní politika. Je ženatý a má dvě děti. V roce 2021 se stal jako nestraník lídrem koalice SPOLU ve volbách do Sněmovny za Pardubický kraj.

Ing. Radim Jirout, MBA, LL.M. (ODS) se narodil v roce 1971 v Ústí nad Orlicí. Vystudoval ekonomiku a řízení na Technické universitě v Liberci. Vzdělání v oboru managementu si dále doplnil na Nottingham Trent University (MBA), na téže univerzitě si úspěšně doplnil i právnické vzdělání se specializací na obchodní právo (LL.M.). Po ukončení studia pracoval v řadě oborů – strojírenství, automotive, chemický a potravinářský průmysl. Od roku 2008 působí v pozici generálního ředitele provozní vodohospodářské společnosti. V roce 2010 se stal poslancem Parlamentu České republiky, zastával pozice ve výboru rozpočtovém a výboru pro životní prostředí. Od roku 2010 dodnes je zastupitelem města Ústí nad Orlicí, v současné době je předsedou jeho finančního výboru. Působí i v předsednictvu Okresní hospodářské komory Šumperk, od roku 2014. Aktivně se zajímá o otázky spojené s ekonomikou, podnikáním, životním prostředím a dopravou. Je rozvedený, má dvě děti ve společné péči. Mezi jeho záliby patří zejména sport, je trenérem karate. Dále pak historie a vojenství.

Mgr. Marek Výborný (KDU-ČSL) se narodil v roce 1976 v Chrudimi. Vystudoval teologii a historii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Od roku 2001 učil dějepis, společenské vědy a latinu na Gymnáziu, Mozartova ul. V Pardubicích. Od roku 2012 byl ředitelem tohoto gymnázia. V roce 2005 vstoupil do KDU-ČSL a byl aktivní na poli komunální i krajské politiky. Od roku 2006 je zastupitelem města Heřmanův Městec, dvě volební období byl členem Rady města, vedl komisi pro výchovu a vzdělávání. Od roku 2004 do roku 2018 byl členem výboru pro výchovu a vzdělávání Pardubického kraje. Odborně se věnuje zvláště problematice vzdělávání v ČR. V roce 2017 byl zvolen za KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny PČR, kde se stal mimo jiné členem ústavně právního výboru a předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. V letech 2019–2020 byl předsedou KDU-ČSL. Kromě oblasti střetu zájmů, ústavy a volebních zákonů se intenzivně věnuje právě problematice oddlužení a exekucí. Moderoval sněmovní diskusi nad poslední novelou insolvenčního zákona a v současné době rozsáhlou novelu exekučního řádu a OSŘ. Autor řady pozměňovacích návrhů směřujících ke zlepšení exekučního prostředí v ČR. Vedle této problematiky patřil k hlavním vyjednavačům novely volebního zákona po nálezu Ústavního soudu v roce 2021. Jako člen podvýboru pro kulturu a podvýboru pro regionální školství nezůstává stranou jeho zájmu právě oblast vzdělávání a kultury. Marek Výborný je garantem programových bloků koalice SPOLU pro oblast „Vzdělávání – věda a výzkum – kultura – sport a volný čas“ a „Spravedlnost a právo“. Ve volném čase se věnuje svým třem dětem, pěveckému sboru Vlastislav, kde je jednatelem, nebo cyklistice a dalším rekreačním sportům. Marek Výborný
v roce 2019 ovdověl, vychovává tři děti.

Kompletní složení kandidátní listiny pro volby do PSP ČR

 

jméno a příjmení

povolání

obec

navrhuje

1

MgA. Pavel Svoboda, Ph.D.

pedagog, ředitel Komorní filharmonie Pardubice

Pardubice

TOP 09

2

Ing. Radim Jirout, MBA, LL.M.

generální ředitel, zastupitel města, sportovní trenér mládeže

Ústí nad Orlicí

ODS

3

Mgr. Marek Výborný

poslanec PSP ČR

Heřmanův Městec

KDU-ČSL

4

Mgr. Karel Haas

právník, člen zastupitelstva města, sportovní trenér mládeže

Pardubice - Pardubičky

ODS

5

Ing. Erik Jahnický, MBA

obchodní manažer

Chrudim

ODS

6

Mgr. Bc. David Šimek, MBA

starosta města Svitavy

Svitavy

KDU-ČSL

7

Ing. Michal Pilař

podnikatel, projektový manažer

Ronov
nad Doubravou

TOP 09

8

Jaroslav Martinů

starosta města Polička, hospodář Rybářského sdružení

Polička - Horní Předměstí

ODS

9

Ing. David Novák

zemědělec a výrobce potravin
na statku Uhersko

Uhersko

ODS

10

Mgr. Jitka Moskvová

ředitelka základní školy

Žamberk

KDU-ČSL

11

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

primář Pardubické nemocnice, krajský zastupitel

Pardubice

TOP 09

12

Ing. Petr Krátký

ředitel společnosti

Jablonné nad Orlicí

ODS

13

Ing. Lukáš Novák

projektový manažer a podnikatel
v informačních technologiích

Litomyšl

ODS

14

MUDr. Vít Ulrych

lékař  - onkolog, radní města Pardubic

Pardubice

KDU-ČSL

15

Ing. Vít Steklý

podnikatel, radní města Slatiňany

Slatiňany

TOP 09

16

MDDr. Michaela Pintová

zubní lékařka

Hlinsko v Čechách 1

ODS

17

Ing. Pavla Kvapilová

ekonom

Pardubice-Studánka

ODS

18

Ing. Pavel Pavliš

elektroinženýr - specialista měření a regulace

Choceň

KDU-ČSL

19

Mgr. Josef Kopecký

místostarosta města Česká Třebová

Česká Třebová

ODS

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme