Sláma: Rozvoj infrastruktury jako cesta k prosperitě

Železniční koridor, regionální letiště, napojení na dálniční síť a splavnění Labe. Náš kraj má z pohledu infrastruktury obrovský potenciál, který může přilákat investory z celého světa.

16. 6. 2021

15.6.2021 proběhlo v prostorách letištního terminálu Jana Kašpara setkání exportérů a importérů Pardubického a Královehradeckého kraje. Setkání se zúčastnili významní exportéři i zástupci Česko-Afgánské obchodní komory.

Pardubice i kraj jsou velmi zajímavé z pohledu dopravy. Pomyslný střed republiky, dobrá dostupnost Prahy, Brna, Ostravy, relativně levné regionální letiště pro osobní i nákladní dopravu, železniční koridor a snad jednou splavněné Labe až do Pardubic. „Region má velký potenciál stát se jedinečným multimodálním dopravním uzlem, který může přilákat zajímavé investory z celého světa. Úkolem politické reprezentace musí být zejména budování infrastruktury, o ostatní se postará podnikatelský sektor,“ říká Michal Sláma, krajský zastupitel a člen Krajské rady pro inovace Pardubického kraje.

Letiště Pardubice

Některé investice už běží, jiné se chystají. Dobudováním D35 bude kraj napojen na dálniční síť, probíhá miliardová rekonstrukce vlakového nádraží, chystá se nový cargo prostor na letišti a snad jednou i splavnění Labe. "Věřím, že schopní podnikatelé umí překonat řadu překážek. Velkou úlohou politiky je jim v jejich snaze nepřekážet, neškodit. Podpořme podnikatele dobrou infrastrukturou, dobrým zázemím; nezasahujme ale do toho, jak mají podnikat," říká Michal Sláma.

V našem kraji vzniká mnoho inovativních projektů. Například prezentovaná dekontaminační zařízení pro boj proti covid-19 mají potenciál celosvětového užití a vyvíjejí se v Pardubicích a Chrudimi.

"Bylo velmi příjemné se setkat s tolika význačnými firmami našeho regionu a přesvědčit se o tom, že Pardubický kraj je pro investory stále atraktivní. Krajské hospodářské komoře patří dík za propojování podnikatelských subjektů a zástupců kraje či města. Taková spolupráce má smysl a jen podpoří prosperitu celého regionu,“ uzavírá Michal Sláma.



Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme