Sláma: Pardubice parkovací dům potřebují, ale za jakou cenu?

8. 2. 2021

Parkování je palčivým problémem města a radnice ho musí řešit. Chystá se výstavba dvou parkovacích domů v těsné blízkosti. Jeden za Domem hudby a druhý v ulici U Stadionu.  „Pozemek za Domem hudby vnímám jako ne tak urbanisticky cenný a ideální k výstavbě parkovacího domu. Stálo by za to ho maximálně využít, vybudovat i parkoviště podzemní a zkapacitnit k němu příjezd. Z pohledu rozvoje Pardubic je to lepší varianta, než zastavovat další a daleko cennější pozemek užitkovou stavbou,“ říká Michal Sláma, delegovaný expert Komise pro strategii a smart city.

Oblast vytipovaná pro druhý parkovací dům - pozemky mezi Tyršovými sady, arénou, Labem a Sukovou třídou - je jedním z nejcennějších území v centru Pardubic s potenciálem rozšíření městského centra a vybudování reprezentativního bulváru krajského města. „Na takto cenných lokalitách by se měly budovat architektonicky cenné stavby s co nejširším veřejným využitím. Zkrátka hrdě vystavit to architektonicky cenné, a naopak cudně skrýt to potřebné, ale stavěné funkčně a úsporně,“ vysvětluje Michal Sláma z TOP 09.

Není zatím jisté, jaká další zástavba v lokalitě vznikne – zda opravdu letní stadion, zda plánovaný hotel nebo další hokejová hala.  Území by mělo být tak jako tak řešeno jako celek s maximálním ohledem na rozvoj města pro další generace.  „Pardubice mají obrovský potenciál, chybí nám ale dlouhodobá a kvalitní vize rozvoje. Radnice řeší stavbu po stavbě, ale nikoliv území jako celek.“

Pojďme postavit centrum města krásnější, ať na něj můžeme být pyšní. Nestačí přece pouze účelová stavba bez rozmyslu. To se nádechu průmyslového města nikdy nezbavíme,“ uzavírá Michal Sláma, krajský zastupitel a předseda TOP 09 Pardubice.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme