× Pohněme s tím. Společně!

Skalický: Zbrojaři v Poličce jsou jedním z největších zaměstnavatelů v regionu

29. 7. 2016

Poslanec Jiří Skalický se problematice výroby munice a především nakládání s ní věnuje dlouhodobě. Ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu pořádá například semináře, kde se mluví o legislativě, ale také o rozvoji oboru, který byl historicky vždy na špičkové úrovni. „Jde o bezpečnost i obranyschopnost státu. Jde ale také o vytváření nových pracovních míst a zaměstnanost v regionu. A v neposlední řadě i o udržení tradice, říká poslanec Jiří Skalický. „Pardubický kraj, resp. východní Čechy vždy patřily mezi tahouny zbrojařského průmyslu. Dodnes tu máme řadu firem, které se zabývají výrobou munice, trhavin a dalších produktů obranného průmyslu. A protože tito výrobci mají co říct k legislativě a podmínkách obchodu v této oblasti, snažím se s nimi jednat a získávat zpětnou vazbu přímo ve firmách,“ zdůvodňuje účely svých cest Jiří Skalický.

Tentokrát se setkal s vedením Poličských strojíren a také STV Group. Tyto společnosti spadají pod hlavičku Holdingu STV INVEST. Ve vyhlášené poličské továrně se více než jindy začíná propojovat strojírenský a zbrojařský průmysl. „Rozsáhlý areál nabízí práci pro více než 500 zaměstnanců. Podobně jako v jiných firmách jsem ale setkal s problémem, že na trhu práce chybí kvalifikovaní lidé. Musíme se zamyslet nad tím, jak více propojit podnikatelský sektor se středním i vysokým školstvím,“ připomíná jeden z problémů zaměstnavatelů poslanec Skalický.

Historie zbrojařského průmyslu v Poličce se píše už téměř sto let. V roce 1920 tu totiž byla tehdejším ministerstvem obrany založena Vojenská muniční továrna. Vyráběla především munici pro ženijní, dělostřelecké a letecké složky armády. V 50. letech se začala na stejném místě rozšiřovat strojírenská výroba pod značkou ADAST Polička. Muniční výroba se zastavila na počátku 90. let, kdy se naopak začala více rozvíjet výroba strojírenská. V roce 1992 vznikly Poličské strojírny, kam se tradice výroby munice začíná v posledních letech vracet. A nejen to, do rozsáhlého areálu v Poličce se stěhuje firma STV Group, jeden z největších českých výrobců munice a střeliva. Společnost provádí i generální opravy vojenské techniky a dodávky náhradních dílů pro pozemní i leteckou techniku. Do portfolia patří výroba plastických trhavin, ručních zbraní typu AK a pancéřovek. Společnost se zabývá i ekologickou likvidací munice. Poličské strojírny se v sektoru obranného průmyslu naopak soustřeďují na velkorážovou munici, prioritní je ale strojírenský průmysl. V Poličce vyrábějí speciální aplikace pro oblast měřící a čerpací techniky pohonných hmot a jiných kapalin, výrobou pro automobilní a drážní průmyslu – převážně dveřní systémy pro vozidla hromadné přepravy či pneumatické ovládání systémů lokomotiv a železničních vozů.

Ondřej Müller, krajský manažer

Volby: