Skalický: Pardubické závodiště nejsou jen cvalové dostihy

24. 8. 2015

Pardubické dostihové závodiště není jen o dostizích, ale také o dalších jezdeckých sportech. K nejnáročnějším pro koně a jezdce bezesporu patří všestrannost. Závodníci musí co nejlépe zvládnout hned tři různé disciplíny – drezuru, terénní zkoušku a parkur. Vše původně vychází z potřeby armády testovat všestrannou způsobilost koní, proto jsou někdy tyto soutěže nazývány také jako military.

Na pardubickém závodišti se tyto soutěže poprvé konaly v roce 2000, kdy se na zdejších kolbištích odehrálo první kvalifikační kolo Zlaté podkovy. Pardubice od té doby hostily také Mistrovství ČR družstev, Mistrovství Evropy mladých jezdců i tzv. tříhvězdičkové soutěže, které byly kvalifikací na olympiádu v Pekingu. Všestrannost je zkrátka v Pardubicích už doma. „Dostihové závodiště je natolik atraktivním prostředím, že by byla velká škoda, kdyby žilo jen deseti dostihovými mítinky za rok. Jiné jezdecké sporty sem také patří. Osobně jsem velký fanda soutěží military. Podporoval jsem je nejen jako prezident Dostihového klubu, udržet jejich tradici se snažím i teď,“ říká poslanec a pardubický zastupitel Jiří Skalický. V letošní sezoně se mu podařilo na konání těchto soutěží zprostředkovat i finanční prostředky a sponzorské dary. „Tento rok se všestrannost na pardubickém závodišti koná třikrát, vrcholem bylo na přelomu července a srpna mistrovství republiky družstev. A v příštím roce chtějí na závodišti jít ještě dál a ucházejí se o pořadatelství Mistrovství ČR jednotlivců,“ dodává Jiří Skalický.

Nedávnému Mistrovství republiky družstev kraloval tým z Vysočiny, druhou a třetí příčku pak obsadila dvě družstva z Východočeské oblasti. Velký zájem byl také o rámcové soutěže, kterých se účastnili i reprezentanti ze zahraničí. „Během čtyř dnů tu bylo ustájeno více než 140 koní a to je zajímavé z hlediska oživení nejen stájí, ale celého areálu,“ myslí si Skalický.

Pardubičtí pamatovali také na milovníky pony a na jezdce, kteří se všestrannosti věnují rekreačně. Pro letošní závody pak pořadatelé, v čele se stavitelem a úspěšným českým reprezentantem ve všestrannosti Petrem Veselovským, připravili několik novinek. K již stovce existujících terénních a mobilních skoků přibyly další překážky. Nejatraktivnější byl model letounu Bleriot, na kterém své první aviatické pokusy podnikal pardubický rodák a průkopník české aviatiky Jan Kašpar. Pořadatelé se chtějí osobnostmi a událostmi regionu při stavbě skoků inspirovat i nadále.

TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme