Skalický: Nejlepší diplomky oceňuji už řadu let

28. 6. 2016

Podpora univerzitního i středoškolského vzdělávání, to je jedno z témat, kterému se dlouhodobě věnuje poslanec a primář pardubické nemocnice Jiří Skalický. Konkrétním případem je úzká spolupráce s pardubickou univerzitou a přímá podpora studentů. Například formou ocenění za kvalitní diplomovou práci.

Jiří Skalický je biochemik a farmaceut, primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické krajské nemocnice, a tak si k ocenění vybírá práce z oboru. Už několik let podporuje studenty Katedry biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Uplatnění nacházejí v laboratořích nejen pro humánní medicínu, ale i farmaceutický průmysl. Kromě Ceny Jiřího Skalické nadaní studenti získávají také ocenění firem Siemens, Novo Nordisk či asociace CZEDMA, které na univerzitu přivedl právě Skalický. „Výborné diplomové práce oceňuji už celou řadu let. Práce musí prokázat, že je student schopen využít získané znalosti a zpracovat odborné téma. A pokud má práce ještě něco navíc a přinese nové, důležité poznatky do oboru, stojí za uznání,“ vysvětluje Jiří Skalický.

V letošním roce ocenění získala Martina Žmolilová, která se ve své diplomové práci zabývala diagnostikou adrenoleukodystrofie (ADL) pomocí plynové chromatografie, resp. výzkumem odchylek metabolismu tuků u tohoto vzácného dědičného onemocnění, které se v průběhu života pacienta postupně zhoršuje, může již v dětství vést ke ztrátě zraku a hybnosti až do stádia upoutání na lůžko a smrt po dvou až čtyřech letech od prvních příznaků, ale může také dlouho probíhat asymptomaticky.

Oceněná práce zkoumá hromadění mastných kyselin s velmi dlouhým řetězcem, jejichž metabolismus je narušen, a přispívá tak k poznání mechanismů tohoto onemocnění. A to může přispět ke zlepšení diagnostiky i léčby. „Toto onemocnění lze v současné době diagnostikovat pomocí krve, neurologických vyšetření či magnetickou rezonancí. Genetické testování je ale možné jen v některých zařízeních. Přitom včasná diagnostika znamená větší šanci na utlumení progrese tohoto onemocnění,“ dodává Jiří Skalický.

Ondřej Müller

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme