Skalický: Naplnily se naše vize z 90. let

Pardubické letiště v pondělí 15. ledna 2018 v 20:00 zahájilo zcela novou kapitolu svého provozu. Za přítomnosti dodavatelů a zástupců města a kraje byl slavnostně otevřen nový terminál. Byla to dlouhá cesta a naši zástupci celou dobu letiště důsledně podporovali. Za přispění města a armády vznikla v 90. letech společnost EBA, provozující civilní část pardubického letiště a v jejím čele stál jako předseda představenstva celých 12 let dr. Jiří Skalický (TOP 09), který se významně podílel na jejím rozvoji a přípravě projektu nyní dokončovaného terminálu Jana Kašpara.

16. 1. 2018

Do historie společnosti EBA, která letiště provozuje, se významně zapsali politici TOP 09 Jiří Skalický a Libor Slezák, kteří stáli nebo stojí dlouhá léta v čele statutárních orgánů společnosti a od začátku rozvoj letiště podporovali. Libor Slezák se zasazoval o rozvoj letiště již z pozice primátora a nyní zde působí jako předseda dozorčí rady. Jiří Skalický byl členem statutárních orgánů téměř 15 let z toho v klíčové pozici předsedy představenstva EBA 12 let, v letech 2002-2014.

Právě otevíraný terminál, pojmenovaný po prvním českém (a Rakousko-Uherském) letci a pardubickém rodákovi Janu Kašparovi, je tak výsledkem více než 20 let úsilí mnoha politiků a odborníků mezi kterými hráli hlavní roli vizionáři z TOP 09. Pardubice tak i díky nim patří mezi moderní města.

Stavba nového terminálu za 256 mil Kč skončila a zhotovitel ji nyní předal investorovi. „Naplňují se naše vize z poloviny 90 let minulého století, kdy myšlenka civilního letiště vznikla. Nutno podotknout, že bez podpory ministerstva obrany a města Pardubice, které hrálo vždy klíčovou roli při rozvoji letiště, by společnost EBA ani nevznikla,“ hodnotí Jiří Skalický.

Významnou výhodou našeho letiště je právě jeho podpora ze strany Armády ČR a ministerstva obrany, díky kterému má letiště kvalitní zázemí a jeho provoz je ekonomicky racionální. Z letiště se nyní létá do Londýna, Petrohradu nebo Moskvy. Dohodnuté jsou ale již spoje do Antalye, Burgasu, Alicante nebo na Rhodos a Krétu.

 „Dnešní orientace letiště na východní i západní, případně jižní destinace a vhodná kombinace osobní a nákladní přepravy se jeví jako perspektivní a dlouhodobě udržitelné, bez závislosti na jednom partnerovi,“ vysvětluje předseda dozorčí rady EBA Libor Slezák. Pardubické letiště patří mezi páteřní letiště ČR se smíšeným armádním a civilním provozem a podtrhuje význam Pardubic jako důležité dopravní křižovatky. 

S dostavbou terminálu se otevře zcela nová kapitola letecké přepravy v kraji. "Díky modernímu terminálu můžeme navázat nová strategická partnerství a nabídnout dobrou infrastrukturu investorům. Ročně navíc terminálem projdou desítky až stovky tisíc turistů - to je obrovská příležitost i pro samotné Pardubice a okolí. Nabídněme zde turistům kvalitní servis a vyžití, před jejich cestou do případné konečné destinace. Bohatě se nám to vrátí. ", doplňuje Michal Sláma, působící jako předseda Komise pro strategii Pardubic a regionální předseda TOP 09. 

Včera generální dodavatel stavby předal do rukou zástupců Pardubic a Pardubického kraje klíč od vzdušných Pardubic. Je jen na nás, jak tuto skvělou příležitost využijeme.

Pardubice 16. ledna 2018

Ondřej Müller, krajský manažer

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme