Prodejme historickou budovu nádraží v Ústí sdružení Nádraží nedáme!

19. 4. 2012

Modernizace nádraží v Ústí nad Orlicí a hlavně významně „zbezpečnění“ provozu i pohybu chodců a obyvatel se kvůli „záchraně“ historické budovy prodloužila o více než dva roky. Proč celý ten humbug? Uvedu příklad ze stejného okresu.

V roce 2010 získala titul „Nejkrásnější nádraží ČR“ výpravní budova v Chocni, která si i po modernizaci v letech 2003 až 2005 zachovala novorenesanční vzhled z konce 70. let 19. století. Tehdy pro ni ČD měly využití. A dnes? Dnes už zmizela nádražní restaurace, polovina čekáren se ukázala býti nadbytečnou a stomilionová investice bude, bohužel, chátrat rychleji a více, než si myslíte.

O nádraží v Ústí nad Orlicí neprojevil zájem nikdo. Pouze hrstka přespolních „bojovníků za cokoli“ prosadila prohlášení nádražní budovy kulturní památkou. Jedná se však o lidi, kteří si pletou demokracii s anarchií a nemají pro objekt žádné využití. Možná by stálo za to prodat jej občanskému sdružení  Nádraží nedáme! za korunu tak, jak se tomu stalo např. s vysokomýtskými objekty kasáren. Pak by se ukázalo, zdali je provozování objektu tak jednoduché, jako hlásání líbivých myšlenek. Pakliže se opravdu našla dohoda mezi Ministerstvem dopravy, SŽDC, ČD, Ministerstvem kultury a městem Ústí nad Orlicí o dalším smysluplném využití budovy, velmi pravděpodobně bude na úkor smysluplného rozvoje a kapes daňového poplatníka.

Miloš Fogl
předseda MO TOP 09 Vysoké Mýto