× Pohněme s tím. Společně!

Přemysl Otakar II. u ministryně Aleny Hanákové

8. 5. 2012

Již dříve jsem deklaroval, že si velmi cením aktivity, kterou iniciátoři z občanského sdružení „Pomník zakladatele města“ hodlají uctít velmi významného českého panovníka Přemysla Otakara II, zakladatele Vysokého Mýta.  Mám historii rád a zvláště období Přemyslovců je velmi zajímavou etapou našich dějin. Pánové doktor Augustin Andrle a docent doktor Jan Klíma již několik let usilují o výstavbu pomníku králi železnému a zlatému, který založil město Vysoké Mýto. A pro uskutečnění tohoto nápadu založili nadaci.

Již v minulosti jsem jednal s tehdejším ministrem kultury Jiřím Besserem o příspěvku státu na tento počin. Ve stejné záležitosti jsem nyní oslovil ministryni Alenu Hanákovou, která je mojí kolegyní v poslaneckém klubu TOP 09 a Starostové a požádal jsem ji o schůzku. Podařilo se mi dohodnout setkání jí a jednoho z autorů projektu pana Augustina Andrle v poslanecké sněmovně ve čtvrtek 3. května. Paní ministryně obdržela kompletní projekt budoucí podoby pomníku, včetně dokumentace a dostalo se jí vysvětlení zvláštní technologie použitá při výrobě sochy. Alena Hanáková pozitivně ohodnotila celý projekt, jakož i snahy i a úsilí členů tohoto občanského sdružení a vyjádřila jim velký obdiv.  S ohledem na současné možnosti rozpočtu ministerstva kultury přislíbila příspěvek v řádu několika desítek tisíc korun. Popřála všem hodně štěstí v dokončení započatého díla a přislíbila návštěvu ve Vysokém Mýtě.

Osobně si myslím, že socha krále železného a zlatého je důstojným a významným připomenutím českých dějin, ve kterých sehrál Přemysl Otakar II. velmi podstatnou roli. Pokud mám informace, nikde v naší zemi ani ve střední Evropě jeho pomník nestojí. I přes důležitá rozpočtová opatření vedoucí k úsporám ve státním rozpočtu vnímám jako velmi důležité, aby český stát alespoň symbolicky finančně přispěl na téměř dvoumiliónový náklad, který je s výrobou a instalací sochy Přemysla Otakara II. spojen.

Mám za to, že každý z nás by měl znát historii svého národa. Proto by se socha ve Vysokém Mýtě stala nejen důležitým prvkem, který obohatí město samotné, ale stane se významnou součástí výuky a připomínání dějin, jakož i vyhledávaným cílem turistů.

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.,
poslanec parlamentu za TOP 09 a starostové