Poslanec Jiří Skalický byl u opětovného otevření oblíbeného knihkupectví na nádraží

6. 5. 2014

Pardubice, 1. května 2014 – První květnový den se na pardubickém nádraží slavilo. Díky iniciativě pardubických patriotů a jejich přátel bylo znovuotevřeno knihkupectví, které k budově nádraží patří už více než 50 let. Na konci loňského roku však svůj provoz ukončilo. Obrody pardubické tradice se účastnil i poslanec Jiří Skalický (TOP09).

 

„Knihkupectví na pardubickém nádraží je tradice, bez které by snad ani nádraží nebylo nádražím. Téměř každý Pardubák si tu někdy koupil knihu. Prodávaly se tu desítky let a sehnat se tu daly i tituly, které jiná knihkupectví na skladě neměla. Přeji novým provozovatelům, aby se jim tato tradice podařila obnovit. Nebude to jednoduché,“ řekl Jiří Skalický s narážkou na prudký nárůst moderních technologií. „Bohužel dnešní děti čtou stále méně a méně. Jsem ale přesvědčen, že tištěné knihy mohou dětem, a nejen jim, dát mnohem více než e-booky nebo sezení u internetu. Není to jen o čerpání informací, ale i o určitém estetickém vnímání a kulturním vkusu,“ dodal Skalický.

Slavnostního otevření knihkupectví MOZAIKA se kromě celé řady dalších hostů účastnil i architekt Miroslav Řepa. Právě jeho otec, Karel Řepa, je autorem budovy pardubického nádraží z roku 1958, které v devadesátých letech 20. století zvítězilo v anketě o nejoblíbenější nádraží v České republice. Knihkupectví k němu patřilo stejně jako třeba proslulá mozaika mapy tehdejšího Československa. „S panem architektem Miroslavem Řepou jsem strávil příjemné chvíle a hovořili jsme i o architektuře jeho otce. Byl to právě Karel Řepa, kdo si knihkupectví na nádraží přál,“ dodal Jiří Skalický.

Knihkupectví se kromě prodeje knih chce zaměřit i na vlastní ediční řadu regionálních autorů a v budoucnu chce být i informačním centrem a místem pro propagaci města a regionu. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme