Po Pardubicích se bude již brzy jezdit na růžových kolech

12. 6. 2014

Po Pardubicích se bude již brzy jezdit na růžových kolech

Po Pardubicích se bude již brzy jezdit na růžových kolech Autor: Archiv

včera 15:59

Pardubice - „Budeme čtvrté město v republice, kde se tento projekt rozjede," řekl radní Jan Němec.

Cyklisté na růžových kolech se již brzy budou prohánět ulicemi Pardubic. Připravuje se totiž projekt takzvaného komunitního bikesharingu.

O co jde? Na různých místech krajského města budou rozmístěna jízdní kola, která si bude moci půjčit každý, kdo se přihlásí do systému sdružení Rekola. Roční členství stojí tisíc korun a v první fázi by mělo být po Pardubicích rozmístěno třicet kol. Pardubičtí radní se rozhodli projekt půjčování kol podpořit padesáti tisíci, které by měli sloužit právě na nákup bicyklů.

„Budeme čtvrté město v České republice, kde se tento projekt rozjede. Navíc, když se do systému někdo přihlásí, tak se ke kolům dostane i v Praze, Brně nebo Olomouci," vysvětlil pardubický radní Jan Němec.

V Praze jezdí asi sto růžových kol

V českém hlavním městě prý nyní jezdí zhruba sto takových kol, v Pardubicích by jich do budoucna mělo být asi padesát. Město navíc jedná také s Univerzitou Pardubice, aby její studenti mohli platit nižší příspěvek za přihlášení do systému.

„Co vím z ostatních měst, tak bývá problém s krádežemi kol, ačkoliv mají kvalitní zámek. Šanci na krádeže snižuje také to, když je kolo neustále v permanenci," podotkl Jan Němec. Právě kvůli zlodějům je prý kolo nabarveno na růžovo. Se zkušebním provozem by se prý mělo začít již v letních měsících, naostro se celý projekt rozjede patrně v září.

„Třeba v Praze se bikesharing testoval loni na podzim. Zjišťovalo se, zda vůbec bude o takovou službu zájem. V Brně a Olomouci je tento projekt hodně zaměřen na studenty a podobně bychom to chtěli směřovat i v Pardubicích. Větší boom očekáváme až v příštím roce, až si lidé vyzkouší, jak to funguje," vysvětlila Petra Dufková ze sdružení Rekola Pardubice.

Kola budou na různých místech

Kola by měla stát na různých místech ve městě. Dobrovolníci, kteří se do programu zapojí, budou hlídat, aby se jízdní kola nekoncentrovala v jedné části Pardubic.
Jediné, co člověk k půjčování růžových kol potřebuje, je mobilní telefon. Pomocí mobilní aplikace může na interaktivní mapce zjistit, kde je umístěno nejbližší jízdní kolo. Případně je možné poslat SMS zprávu a v odpovědi se zájemce o půjčení bicyklu dozví přesnou adresu.

Telefon je potřeba i k odemčení kola, číselný kód zámku se lze totiž opět dozvědět skrze mobilní aplikaci.

Pardubice jsou Hlavním městem cyklistů

Není žádným tajemstvím, že jízdní kolo je v Pardubicích nejrychlejším dopravním prostředkem. Možná i proto letos krajské město získalo titul Hlavní město cyklistů pro rok 2014.

„Do cyklodopravy jsme investovali velké úsilí, které nyní začíná přinášet pomyslné ovoce," okomentoval vítězství v soutěži náměstek primátorky Pardubic Michal Koláček, který má dopravu ve městě na starosti.

Nezávislá porota složená z odborníků na cyklistickou dopravu hodnotila například koncepční materiály, stav infrastruktury nebo kampaně, které města organizují nebo podporují. Rozhodující byl rovněž celkový přístup k řešení dopravy.

Pardubice v soutěži uspěly také díky inovacím z posledních let. „Vznikly zcela nové cykloobousměrky, cyklopruhy, systém pro sčítání cyklistů. Pravidelně se účastníme kampaně Do práce na kole. Město má svoji cykloznačku ParduBIKE a web zaměřený na cyklodopravu," shrnul opatření a projekty městský cyklokoordinátor Vojtěch Jirsa.

denik.cz
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme