Pardubický „Dašák“ se blýsknul v dějepisné olympiádě

16. 4. 2014

Pardubice, 14. dubna 2014 – Velkého úspěchu dosáhl tým pardubického gymnázia Dašická, když s přehledem obsadil první místo v krajském kole Dějepisné olympiády. Trojice studentů uspěla v konkurenci celkem jedenácti škol z celého Pardubického kraje. Ke gratulantům se osobně připojil i poslanec za TOP 09 a garant krajského kola Jiří Skalický.

 

Téma se soustřeďovalo na období tzv. první republiky. S otázkami z tohoto období české historie si nejlépe poradili studenti Vít Pěček (7.B), Nikola Voráčová (7.A) a Jana Hofmanová, kteří se připravovali pod vedením Mgr. Aleny Vomlelové. Jako vítězové krajského kola postupují do celostátního finále.

„Dlouhodobě podporuji aktivity pana Stuláka z Chebu, organizátora celé olympiády, a proto mi udělalo velkou radost, kolik škol z Pardubic a Pardubického kraje se letos do soutěže zapojilo. A vítězství gymnázia Dašická mne těší dvojnásob, je totiž spjato také s mou rodinou,“ komentoval výsledky soutěže Jiří Skalický. „Ač nebyl dějepis u nás ve škole nikdy hlavní disciplínou, našel jsem v něm velkou zálibu a rád se k němu kdykoliv vracím. I přesto jsem ale měl s některými testovými otázkami problém,“ přiznal garant krajského kola Jiří Skalický. Test se skládal z otázek zaměřených zejména na prvorepublikovou na historii, občas otázka zabrousila do oblasti literatury či umění. Studenti tedy museli prokázat velmi podrobné znalosti daného období. Že o dějiny projevují zájem soustavně, dokazuje i jejich celoroční aktivita v řadě projektů. V rámci „Příběhů bezpráví z místa, kde žijeme“ zpracovali příběh Josefa Čecha, politického vězně 50. let z Pardubic, zapojili se také do soutěže Stíny minulosti. „Je důležité, aby člověk znal historii svých kořenů. V obecném měřítku mě někdy velmi zaráží, co dnešní mladí už zapomněli. Každou aktivitu, která připomíná historii proto velmi podporuji,” dodal Jiří Skalický a vyslovil také jedno přesvědčení: „Věřím, že o těchto žácích ještě uslyšíme. Budu jim držet palce, aby listopadové celostátní kolo zvládli minimálně tak dobře jako to krajské!“

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme