Neusněme na vavřínech

rozhovor s Ing. Danou Marečkovou a Mgr. Jakubem Hlaváčem

8. 10. 2010

Už při celostátní kampani se TOP 09 zaklínala tím, že bude dbát na transparentnost výběrových řízení i jiné práce na ministerstvech. Zatím se zdá, že to jejím ministrům docela jde- připomeňme si nedávné zprávy o očistě ministerstva kultury. Ing. Dana MarečkováJak ale chcete zavádět transparentní postupy ve městě, jako je Chrudim? Vážně si myslíte, že je zde na městském úřadu tak obrovský nepořádek?

Jakub Hlaváč: Rozhodně si nemyslím, že by v Chrudimi docházelo k nějakým defraudacím či podvodům. To ale není důvod rezignovat na větší transparentnost práce úřadu a zastupitelstva. Větší kontrola práce města slušným úředníkům a zastupitelům města nemůže vadit. A ty neslušné odradí od jejich počínání hned v zárodku.

Dobře, ale stále mi není jasné, jakým způsobem chcete tuto kontrolu úřednické a zastupitelské práce zavádět. Nad každým úředníkem přece nemůže stát někdo, kdo ho bude kontrolovat...

Dana Marečková: Spoléháme spíše na přirozenou kontrolu občanů. Dobře vím, kolik lidí z mého okolí by stálo o to, mít přímé, přehledné a kompletní informace o práci města. Jenže teď je nemají a když už se k nim nějak mohou dostat, tak je ta cesta neuvěřitelně složitá. to se musí změnit.

Jakub Hlaváč: Proto navrhujeme řadu konkrétních opatření- například nové webové stránky města, které budou přehledné a hezčí než ty stávající, fungující v nezměněné formě už několik let. Na nich pak budou dostupné všechny potřebné informace o tom, jak, kdo a o čem v zastupitelstvu hlasoval, mohly by na nich také být k dispozici videozáznamy jednání zastupitelstva.

Mgr. Jakub HlaváčHodně diskutovaným pojmem posledních několika měsíců jsou veřejné zakázky. Jak se stavíte k jejich zadávání a provádění?

Dana Marečková: Zadávání veřejných zakázek je v Chrudimi po právní stránce v pořádku. Problém je spíš v tom, co se děje před a po zadání. Chceme proto, aby ke každé veřejné zakázce byly k dispozici opravdu všechny údaje s časovým předstihem, ne jen ty informace, které nařizuje zákon.

Co považujete za největší nešvar současné práce zastupitelstva?

Dana Marečková: Byla jsem sama svědek toho, kdy Rada města zastupitelům předložila problém k jednání až na samotném jednání a zastupitelé pak něco odhlasovali, aniž by znali podrobnosti. To se nesmí stávat. Každý bod jednání zastupitelstva musí být avizován dopředu se všemi materiály, které jsou k jeho odhlasování potřeba.

Jakub Hlaváč: Pro mě, jako pro dlouholetého člena o.s. Palučiny, by to bylo asi poněkud zvláštní rozdělování dotací občasnkým sdružením. Mohu slíbit, že pokud bych se stal zastupitelem, v žádném případě si nedovolím jakýmkoliv způsobem zasahovat do návrhů na výši příspěvku pro "moje" Palučiny, natož abych se účastnil hlasování o těchto příspěvcích. A totéž bych očekával i od ostatních členů jiných občasnkých sdružení, bohužel v současné době je to trochu problém.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme