Není mi jedno, kde budou cestující vlakem odbavováni

18. 4. 2012

Dlouho plánovaná investice SŽDC do modernizace železničního koridoru v úseku okolo Ústí nad Orlicí se konečně přiblížila. Osobně jsem byl při mnoha jednáních s představiteli SŽDC a nebýt nátlakových skupin, mohl být koridor již v dnešních dnech hotov a cestující i obyvatelé Kerhartic by se mohli cítit bezpečněji. Chápu, na rozdíl od jiných, že tomuto řešení muselo ustoupit i veliké množství stromů a zeleně.

Byl jsem a stále jsem pro skutečnost, aby se stará historická budova zlikvidovala, aby tak ustoupila plánovanému dopravnímu řešení - tedy narovnání kolejí za účelem zrychlení průjezdu městem Ústí nad Orlicí a postavení nové odbavovací moderní budovy na tzv. kerhartické straně.

To, že budova se mezitím stala kulturní památkou a nemůže býti zbourána, je skutečnost, přes kterou pomyslný „vlak nejede“. Budu však s obavou pozorovat, jaké se nakonec najde řešení, a jak a v jakém prostředí budou cestující z města i spádové oblasti odbaveni, i jak tato kulturní památka jako celek bude sloužit a kolik její rekonstrukce i provoz budou stát finančních prostředků!  Budu také věřit, že tato rekonstrukce i provoz budovy nebude zatěžovat rozpočet města Ústí nad Orlicí. Alespoň takto to bylo v původním řešení dohodnuto.

Přál jsem si vždy, aby byl koridor zmodernizován a s ním aby samozřejmě došlo i k úpravě nejbližšího okolí a další kousek našeho města se tak stal přitažlivějším a samozřejmě funkčním a bezpečnějším. Jsem rád, že se nezapomíná na cyklisty a napojení na cyklostezku směr Choceň i směr Česká Třebová. Jsem rád, že je plánována i nová zeleň. Ptám se však, kde jsou aktivisté, kteří se ozvou vždy, když se kácí byť jen jediný strom či desítky stromů, které musejí ustoupit novému řešení, která nová modernizující doba prostě přináší?

Luboš Bäuchel
člen Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme