Lídr Luděk Niedermayer v Chrudimi diskutoval o euru

12. 5. 2014

Lídr TOP 09 do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer v neděli navštívil Chrudimsko. A protože se politika dělá i u piva, diskutoval na ním například o tom, Co by pro Českou republiku znamenalo přijetí eura. Debaty se zúčastnil také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a Tomáš Czernin, další z kandidátů do Evropského parlamentu.

„Jen těžko se při bližším pohledu hledají důvody, které by racionálně vysvětlily silné obavy Čechů z eura. Nám kulturně i ekonomicky blízcí Slováci si dnes na euro opravdu nestěžují, i když jej přijali ve složitém období a v ne zcela vhodném kurzu,“ řekl ekonom Luděk Niedermayer v chrudimském Bowling Baru Stromovka v diskusi s voliči. Uvedl také, že je Česko na vstup do měnové unie dobře připraveno a naše ekonomika i občané by z něj měli prospěch.

"Přijetí eura může znamenat také odstranění rizika výkyvů kurzu, které komplikují situaci českým vývozcům. Pro občany pak přijetí společné evropské měny může znamenat, že se sníží některé ceny. Dnes totiž musejí i obchodníci do svých cen zahrnovat kromě nákladů na samotnou směnu měny i riziko se změnami kurzu koruny vůči euru," vysvětlil Luděk Niedermayer.

Kromě Chrudimi navštívil lídr kandidátky také další místa v regionu: ráno zavítal do města Luže, po poledni do Slatiňan a Hlinska.

„Jsem velice ráda, že pan Niedermayer chápe potřebu přiblížit Evropskou unii a její problematiku i občanům menších měst a že zavítal právě do našeho regionu. A vzhledem k velkému množství diskutujících jsem přesvědčena, že občané nepovažují volby do Evrpského parlamentu za méně důležité a chápou jejich význam.“ shrnula předsedkyně Regionální organizace TOP 09 Chudim, Vladislava Michalová

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Kontakty: