Klub starostů TOP 09 jednal v České Třebové

6. 6. 2016

Starostové, radní a zastupitelé za TOP 09 z celého Pardubického kraje jednali u jednoho stolu v hotelu Bravo v České Třebové společně s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a předsedou Klubu starostů TOP 09 Petrem Ducháčkem.

Že v našem kraji citelně chybí zásadní dopravní tepna D35, je skloňováno už desítky let. Dalším neblahým efektem zpožďování stavby jsou stovky hektarů zablokované půdy pro plánované sjezdy a obchvaty této rychlostní komunikace. Obce jako např. Červená Voda tak musí s dalším rozvojem čekat až na dokončení D35.

Červená Voda řeší ale i jiný velký problém. Starosta Petr Mareš poukázal na novelu zákona, která znemožní budování kanalizace pod silnicemi 3. třídy. Obec přitom dokončuje projekt a chtěla žádat o dotace. „Pokud zákon skutečně nabyde účinnosti, vznikne nám tak finanční ztráta za projekt a následně nás čeká složité vyjednávání s vlastníky soukromých pozemků, kde by kanalizace musela vést,“ vysvětlil starosta Petr Mareš s tím, že ještě věří ve změnu zákona.

Velkou kritiku sklidila také novela zákona, která zdraží odběr podzemních vod. „Spotřeba vody v domácnostech rok od roku klesá, proto nerozumím argumentu, že je potřeba lidi zdražením motivovat  k dalšímu snižování spotřeby,“ uvedl předseda Klubu starostů a zároveň starosta Drnovic na Blanensku Petr Ducháček. Shodou okolností je v České Třebové, kde klub zasedal, voda z celé republiky nejlevnější. „Vodu vlastníme a veškerý zisk investujeme zpět do infrastruktury. Zatímco průměrné ztráty vody v potrubí jsou v České republice 17%, ve větších městech i 40%, v České Třebové nejsou ani 5%,“ popsal recept na levnou vodu starosta a kandidát na senátora Jaroslav Zedník

Dalšími tématy, kterým se klub věnoval, byla péče o seniory, podpora sportu v obcích, nebo komunitní plánování.

Ondřej Müller, krajský manažer

Galerie