Kdo pomohl hasičům? Vláda se chlubí cizím peřím

24. 7. 2015

Hasiči dostanou stovky milionů na novou techniku. Ovšem nikoli díky slibům či velkorysosti premiéra Bohuslava Sobotky, jak to premiér prezentoval tento měsíc na celostátním sjezdu Sdružení hasičů v Pardubicích. Příběh Fondu zábrany škod, ze kterého budou příspěvky čerpat profesionální i dobrovolní hasiči, totiž začal už před dvěma lety za Nečasovy vlády.

Díky novele zákona o pojišťovnictví, na jejímž návrhu se významně podíleli poslanci za TOP 09, musí pojišťovny odvádět do tohoto fondu část zisku z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Vznik tohoto fondu byl dobrý krok. Je velmi dobře, že peníze z něj mohou využít nejen profesionální sbory, ale i dobrovolní hasiči.

Slibované stamiliony korun nejsou od premiéra Sobotky, nejsou ani od hejtmana Haška, který se k vládní rétorice přidal. Premiér dokonce slibuje peněz ještě mnohem více, hasičům je ale zatím neposlal. Těch dostanou 800 milionů korun na nákup nové zásahové techniky a dalšího vybavení hasiči získají díky politikům, kteří zákon předložili a prosadili.

I když je naprosto jasné, že fond vznikl i přes ekonomickou krizi v době pravicové vlády, ve které byla také TOP 09, současná vláda ví, že dobrovolní hasiči jsou obrovskou voličskou základnou. A tak se chlubí cizím peřím. Sdružení hasičů je totiž jednou z největších organizací u nás, má celkem 350 tisíc členů, mezi které patří také 50 tisíc dětí.

Bez dobrovolných hasičů si dnes už jen těžko umíme představit pomoc při požárech a povodních. Jsou to ale často také oni, kdo udržují společenský, sportovní i kulturní život v obcích a věnují se mládeži i rozvoji požárního sportu.

Již jsem si zvykl, že premiér Sobotka využívá cizí práci a úspěchy k propagaci své vlády. Je ale otázkou, mám-li si zvykat i na to, že konkrétní pomoc hasičům se díky ČSSD změní v politickou agitaci.

echo24

Osobnosti: Jiří Skalický