Kardiocentrum opět na scéně. Kvůli dohadování kraje však přišlo o peníze

8. 5. 2012

Ve věstníku ministerstva zdravotnictví z konce dubna 2012 je znovu oficiálně uvedeno pardubické kardiocentrum. Tento krok následoval poté, co byla v dubnu 2012 Pardubická krajská nemocnice ministerstvem zdravotnictví opět zařazena mezi specializovaná centra. Může tak znovu pacientům v kraji poskytovat špičkovou péči v oblasti kardiologie. Léčba v Pardubicích je tak srovnatelná s léčbou v Praze, Hradci Králové či Brně. Kvůli nekoncepčnímu dohadování kraje s dalšími subjekty v letech 2010 a 2011 kardiocentrum zbytečně přišlo o peníze.

„Problém jsem pomáhal řešit a jsem rád, že se mi podařilo pomoci více než roční záležitost dotáhnout do konce. Ministerstvo zdravotnictví situaci přehodnotilo a potvrdilo, že kardiovaskulární centrum do pardubické nemocnice patří a vrátilo jej také na seznam nejlepších kardiovaskulárních center v zemi. Nyní usiluji o to, aby nemocnice získala alespoň část finančních prostředků, o které přišla,“ vysvětluje Jiří Skalický. Dodává, že navrácení specializované centrové péče byl také jeden z hlavních důvodů, proč kandidoval do sněmovny.

Ze sítě špičkových zařízení bylo kardiocentrum v Pardubické krajské nemocnici vyřazeno v roce 2010. Stalo se tak kvůli neshodám mezi dvěma soukromými subjekty, které kardiologickou péči společně s Pardubickou nemocnicí poskytovaly. „Kraj nebyl ochoten jasně a včas se rozhodnout, a tak bylo vyřazeno ze seznamu a samozřejmě i z věstníku,“ vysvětluje Jiří Skalický. Někteří pacienti kvůli tomu museli jezdit do sousedních krajů. Nemocnice tehdy ztratila nejen pacienty, ale následně i možnost čerpat milionové dotace na modernizaci pracoviště z evropských fondů. „Ministerstvo potřebovalo v řádném termínu vyčerpat peníze pro ostatní subjekty,“ vysvětluje Jiří Skalický.

„Více než roční neschopnost vlastníka (kraje) situaci rozhodnout a jasně říci, co chce, stála spoustu času a vyjednávání, abychom kardiocentrum vrátili zpět do pardubické nemocnice. Nakonec vedení kraje zjistilo, že s privátními subjekty je nezbytná spolupráce,“ poznamenává Jiří Skalický.  Teprve pak došlo mezi soukromými firmami, Pardubickou krajskou nemocnicí a Fakultní nemocnicí v Hradci Králové k dohodě, díky níž mohla být nemocnice znovu zařazena mezi tato centra a následně do věstníku ministerstva. „Dělám vše pro to, abych přesvědčil ministerstvo, aby bylo ochotno obnovenému kardiocentru přidělit alespoň část dotací, o které dohady přišlo. Ovšem takové, které tu byly připraveny před dvěma lety, to už nikdy nebudou.“

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme