Jan Palach: Věřím, že více světla potřeba nebude

16. 1. 2019

Dnes si připomínáme smutné výročí odvážného činu studenta Jana Palacha, který se přes 50 lety upálil, aby zažehl jiskru odporu proti okupaci a komunistickému režimu.

Jan Palach byl student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. Dne 16. ledna 1969 se zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel.

"Před 50 lety obětoval Jan Palach svůj život na protest proti totalitnímu režimu. Připomněl svým spoluobčanům, že žít v nesvobodě není normální a nelze se s tím smířit. Máme štěstí, že můžeme žít v demokratickém a svobodném státě, ale o to více si musíme připomínat, o co můžeme přijít. Stojíme před řadou nových výzev, kterým se musíme v každodenním životě postavit - nemůžeme tolerovat postupnou rehabilitaci komunistů a spolupracovníků STB, snahy o omezení svobody slova nebo podléhat falešným zprávám, které zaplavují veřejný prostor. Svoboda není samozřejmostí, proto si dnes zapálením svíčky připomínáme Jana Palacha, který za ni položil život," říká krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.

V Pardubicích uctí občané památku Jana Palacha zapálením svíčky před Východočeským divadlem. Na akci svolanou TOP 09 zareagovalo již téměř 200 lidí.

"Jan Palach řekl, že v historii jsou okamžiky, kde je třeba něco udělat. On se snažil, teď je řada na nás. Dnes si připomínáme jeho sebeobětování. Cítím obdiv ke statečnému člověku a závazek abychom svobodu, za kterou bojoval, chránili a nenechali znovu padnout,“ říká Michal Sláma, předseda TOP 09 Pardubice

Připomínka tohoto hrdinského činu zažehla v roce 1989 pět dní trvající protesty (Palachův týden), které byly největším projevem občanského odporu proti totalitnímu režimu od jeho stabilizace na počátku 70. let.

„Každý člověk by se měl v této době zamyslet, jakou oběť Jan Palach před 50 lety přinesl a jak se dnes k naší těžce nabyté svobodě chováme. Svoboda není samozřejmost,“ uzavírá Jiří Skalický, zastupitel města Pardubice.

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme