Hospodařit, reorganizovat, nestrašit!

29. 3. 2012

V souvislosti s nedobrou kondicí státního rozpočtu a snahou o jeho konsolidaci se periodicky opakují v různých médiích „černé scénáře“ dopadů úspor na bezpečnostní složky. Posledním zaznamenaným je zjištění serveru novinky.cz vyplývající z interního materiálu generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Cituji: Kvůli razantním rozpočtovým škrtům schválených vládou pro následující dva roky totiž bude podle těch nejčernějších ekonomických scénářů nutné propustit 3000 hasičů, což je třetina sboru, a zavřít až dvě třetiny současných hasičských stanic.

Drahoslav Ryba a někteří jeho podřízení, tak navázal na vyjádření bývalého ředitele, generála Miroslava Štěpána. A to přes svá ubezpečení, při nástupu do funkce generálního ředitele Hasičského záchranného sboru v listopadu loňského roku, že bude šetřit a zabrání omezení výjezdů.

Jan Štangl, předseda krajské a člen republikové Expertní komise pro bezpečnost, justici a boj proti korupci TOP 09, povoláním advokát, k tomuto s nadsázkou prohlásil: „Kdyby nebylo jasné, že jsou tato prohlášení motivována snahou o utržení co největšího koláče ze státního rozpočtu pro svůj resort, stálo by za zvážení podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy.“

Reputace hasičů u veřejnosti je na velmi vysoké úrovni. Vedení sboru však hřeší na to, že tuto image vytvářejí hasiči vyjíždějící k zásahům. O množství kancelářských, zpravidla pobírajících větší odměnu, než Ti co denně nasazují zdraví a životy a jejichž platy zpravidla převyšují platy, v terénu zasahujících kolegů, nemají velkou povědomost.

Jsem členem krajské Expertní komise pro bezpečnost, justici a boj proti korupci TOP 09 a nabízím řešení: Je třeba začít pracovat manažersky. Zásadním způsobem redukovat přebujelý byrokratický aparát krajských a generálního ředitelství, na který opakovaně poukazuje ministr vnitra Kubice i premiér Nečas. Nenakupovat „vládní limuzíny“ krajským ředitelům (v Pardubicích nejdražší Škoda Superb 4x4, v doplňkové výbavě s ceníkovou cenou vysoko přes milion korun, jinde ještě dražší vozy Audi), nacházet další úspory. Ne však na úkor platů výjezdových hasičů! Těm osazenstvo zánovní budovy krajského ředitelství, která je po pár letech úředníkům již těsná, místo pomoci znepříjemňuje život. Hrablo na sníh dnes velitel stanice nemůže zakoupit z prostředků určených pro drobná vydání, ale absolvovat s objednávkou kolečko po krajském ředitelství. Další „důležitou činností“ krajského ředitelství je kontrola správnosti obsahu knih jízd zásahové techniky. To nám u požáru či dopravní nehody moc nepomůže!?

A v neposlední řadě je třeba důsledně kontrolovat odměny vedoucích pracovníků. Nejkřiklavějším případem byla půlmilionová odměna Štěpánovi vyplacená populistou Radkem Johnem, která bývalého ředitele GŘ HZS udržela ve funkci stejně jen o půl roku déle, což ale následně zatěžuje státní rozpočet navýšením Štěpánovy měsíční výsluhy o částku přesahující 10 tisíc korun.

A úplně nakonec: jako možnost se také jeví spoluúčast na provoz hasičského záchranného sboru formou příspěvků od pojišťoven jako podíl na uchráněných hodnotách. Funguje to například na Slovensku.

Miloš Fogl
Expertní komise pro bezpečnost,
justici a boj proti korupci TOP 09 Pardubický kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme