× Pohněme s tím. Společně!

Členové svitavské TOP 09 předali dar 5009 korun zdejšímu kojeneckému ústavu

18. 4. 2012

Pánové Libor Pavlík, Antonín Filouš a Lubomír Horák předali ve čtvrtek 12. dubna finanční dar kojeneckému ústavu ve Svitavách. Rovných 5 009 korun do koruny odevzdali vrchní sestře Bohuslavě Krásové, která tak zastoupila nemocnou ředitelku Zoru Hammerovou. „Jelikož jsme na konci minulého roku dostali finanční odměnu za naši celoroční práci ve výborech Městského úřadu Svitavy a Lubomír Horák za práci předsedy městské ekologické komise, rozhodli jsme se část těchto peněz věnovat kojeneckému ústavu. Po naší návštěvě, seznámení se s náročnou zdravotní, ošetřovatelskou a sociální péči zdejších zaměstnanců a po prohlídce prostor domova jsme přesvědčeni, že jsme se rozhodli správně,“ říká předseda svitavské TOP 09 Libor Pavlík.

Bohuslava Krásová„Dar nás moc těší, každá koruna se nám hodí. Rádi bychom dětem letos vylepšili zahradu. Plánujeme vybudovat hřiště plné herních prvků, a to nás bude stát spoustu peněz,“ uvedla Bohuslava Krásová a dodala, že ústav šetří, kde se dá. V současně době je v ústavu 25 dětí a 3 maminky, z toho jedna před porodem, další hned po porodu. Důvodem umístění maminek je jejich špatná sociální situace a nefunkčnost rodin, ve kterých žijí.

Děti jsou v Kojeneckém ústavu ve Svitavách umisťovány ze zdravotních, sociálních či z kombinovaných, tedy zdravotně-sociálních důvodů. Problémem, který se nejvíce podepisuje na zdraví těchto dětí, je alkoholismus či drogová závislost matky. „Naše děti si nesou zátěž v podobě zdravotního či etnického problému. Mnoho dětí je zatíženo tzv. Fetálním alkoholickým syndromem. Ti pak potřebují specifickou a hodně náročnou péči a těžko se umísťují do rodin,“ říká vrchní sestra Bohuslava Krásová. Sociální pracovnice Zuzana Krejzová přiznává známý fakt, totiž že zájem je hlavně o děti zdravé. „Nejvíce žadatelů je o náhradní rodinnou péči, o pěstounskou jich jeví zájem již méně.“

kojenecký ústav Svitavykojenecký ústav Svitavy„Zajímali jsme se také o budoucnost kojeneckých ústavů v souvislosti s připravovanou novelou zákona o pěstounské péči. Přítomným poslancem Jiřím Skalickým jsme byli ujištěni, že v každém kraji by mělo zůstat nejméně jedno zařízení, které bude pečovat o těžce zdravotně postižené děti,“ uvedl Libor Pavlík.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností