Abilympiádu 2012 zaštítil Jaromír Drábek

Lidé navlékali korálky, aranžovali květiny či vyřezávali do dřeva

29. 5. 2012

Soutěž pracovních dovedností osob se zdravotním postižením, která má dnes už u nás vysokou úroveň, letos zahájil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který spolu s dalšími významnými osobnostmi převzal nad jejím dvacátým ročníkem záštitu. „Jsem rád, že v naší zemi existuje dlouholetá tradice aktivity, na které handicapovaní mohou prokázat schopnosti svého pracovního uplatnění. Organizátoři tak významně pomáhají podávat pomocnou ruku zdravotně znevýhodněným lidem při jejich nelehké integraci do společnosti,“ uvedl ministr.

Bohatý soutěžní program, který se konal v pardubické ČEZ Aréně, obsahoval 23 disciplín. Bylo mezi nimi aranžování květin, cukrářství, drhání, dřevořezba, elektronická montáž, fotografování či počítačové disciplíny a mnoho dalších. Některé z nich si vyzkoušeli i naši zástupci krajské TOP 09 Jan Němec a Vladislava Michalová. Oba zaujalo navlékání korálků. Cílem bylo nasbírat a navléknout co nejvíce korálků a ty potom darovat zdravotně postiženým vybraných neziskových organizací a chráněných dílen, aby měli materiál na své tvoření. Podařilo se dokonce vytvořit český korálkový rekord v délce navlečených korálků.

„Abilympiáda je důležitá i proto, že zdraví návštěvníci vidí, že při poskytnutí určitých podmínek handicapovaní odvádějí pracovní výkony srovnatelné s lidmi zdravými,“ uvedla Vladislava Michalová, radní města Chrudimi a místopředsedkyně krajské TOP 09. Zaměstnávání zdravotně postižených představuje pro všechny státy světa velmi závažný problém. „Pro tyto lidi je to zásadní problém, protože zaměstnání pro ně znamená nejpřirozenější způsob začlenění do společnosti,“ uvedl Jan Němec, radní města Pardubice za TOP 09.

První zemí, která se pokusila důsledněji řešit problematiku zaměstnávání zdravotně postižených, bylo Japonsko. V roce 1972 tam vzniklo hnutí, které si jako základní cíl vytklo pomáhat zdravotně postiženým začleňovat se nejpřirozenějším způsobem - prací - do většinové populace. Protože při práci musí každý člověk vynaložit nějaké schopnosti a dovednosti a protože anglické slovo "ability" znamená "schopnost", bylo hnutí pojmenováno "abilympics movement" neboli abilympijské hnutí. Konají se také světové abilympiády.

Česká republika se poprvé zúčastnila světové abilympiády hned po svém prvním českém ročníku, a to roku 1994 v australském Perthu. Tehdy naši republiku významně zastoupili účastníci z Pardubic.

Zdenka Hanyšová Celá Komunikace s veřejností
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme