11. 9. 2014

Jako zastupitel se aktivně účastním jednání zastupitelstev. Podle mého jsou jednání zastupitelstva od toho, aby se na nich projednaly věci, které jsou zásadní. Často k nim nejsou podklady kompletní, nebo jen s krátkým časovým předstihem, a proto dochází k tomu, že jednání trvá delší dobu a nedodržuje se jednací řád. To ale není vina tzv. opozice, ale právě osoby, která by měla jednání řídit, tedy starosty Souška. Nebudu hodnotit nedávné mediální výroky p. Nováka o konstruktivnosti a politické kultuře. Jsem toho názoru, že slušnost by byla se nejprve seznámit s problematikou, než o ní budu psát do tisku. Toto bych učinil a skutečně se seznámil s touto oblastí, předtím, než bych toto téma vyvolával.

Co se týče jednání zastupitelstva, byl jsem dokonce svědkem toho, že na zastupitelstvu se nejmenovaný zastupitel tzv. „koalice" (dnes kandidát Patriotů) vyjádřil k otázce konání Týdne hudby v amfiteátru slovy, že je mu to jedno, že stejně nepůjde na náměstí ani do amfiteátru, a že ho to nebaví a sebral se a odešel z jednání zastupitelstva před jeho ukončením. Zdržím se hodnocení tohoto jednání, to ponechám na každém. 

Četl jsem nedávný článek v MF Dnes o předvolební situaci v Mýtě a nerozuměl jsem, podle čeho redaktor vybíral osoby, které se v tisku vyjadřovaly. Především jedna osoba neměla vůbec praktické zkušenosti s fungováním zastupitelstva, nezaznamenal jsem jeho účast na něm a už vůbec žádný přínos pro rozhodování a fungování města. Sám nemám rád atmosféru konfrontace, nicméně zcela otevřeně se hlásím k tomu, že nemám rád demagogii a populismus. Zmiňovaný článek v novinách jsem četl opakovaně a musím říci, že ve mně vyvolal dojem neznalosti a ostré konfrontace ze strany p. Nováka. Třeba je to osobní dojem, ale právě tento článek byl pro mě signálem, že se tímto způsobem politická kultura v Mýtě nezlepší. Stále si v hlavě opakuji, že to, co dělám, je pro lidi, pro Mýto, že moje snaha není o mém osobním prospěchu – naopak má osobní a příjmová sféra politickou aktivitou trpí. Podobné názory lidí na práci zastupitelstva mi ale chuť do práce nepřidávají. Věřím ale, že pokud budou v zastupitelstvu rozumní lidé, kteří sami půjdou druhým příkladem, situace se zlepšit musí.

Snažím se jít příkladem, pokud to je jen možné, vyhýbám se osobní konfrontaci a řeším věci konstruktivně. Pevně věřím, že stejně takto budou činit i zbylí kandidáti do komunálek, zanechají populistických výkřiků, a když se jim toto podaří, třeba i jako bonus přinesou něco konstruktivního ku prospěchu Mýta. Já mám zcela jasnou představu, jak se má město řídit, aby se nám všem v něm dobře žilo. To nezajistíme tím, že bychom urychlovali jednání zastupitelstva a vyhýbali se konfrontaci s někým, kdo dělá ve městě věci, které nejsou k jeho prospěchu. Mírně ve mně zmiňovaný článek v MF Dnes vyvolal paralelu k předvolebním výkřikům a rétorice stany Věci veřejné – kam její politika vedla a co pro nás přinesla, si jistě představí každý sám. Chceme, aby se toto opakovalo?

Mgr. Jan Štangl, místopředseda MO TOP 09 Vysoké Mýto, lídr kandidátky do komunálních voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme