24. 9. 2014

V souvislosti s konáním podzimních voleb Česká komora architektů (ČKA) upozorňuje na nedostatečné reflektování tématu architektury a péče o kulturní prostředí ve volebních programech většiny stran i politiků. Důsledná péče o naše bezprostřední prostředí se přitom přímo odráží na kvalitě našich životů, a proto by jí měla být přikládána nemalá váha.

 

Hned první bod programu TOP 09 „Rozvoj města a přidružených obcí“ s většinou z deseti bodů materiálu ČKA, pojmenovaném Architektura pro komunální politiku, velmi koresponduje. Velkou zajímavostí pro občany Vysokého Mýta je osoba autora textu architekta Petra Leška. Je totiž jednatelem společnosti PROJEKTIL ARCHITEKTI s.r.o., která je úzce spojená s nedávno otevřeným Muzeem českého karosářství.

 

Níže seznam bodů programu:

1.    Strategický plán jako společná dohoda obce

2.   Srozumitelnou a jasnou podobu územního plánu

3.   Zodpovědnou správu městského majetku

4.   Zaměření na konkrétní projekty či problematiku (např. zelená páteř, prostředí řeky, nevyžívané areály/budovy, krajina v okolí města apod.)

5.   Využívání dotací pro kvalitní kulturní prostředí

6.   Cílenou podporu výtvarné intervence a regulace reklamy

7.   Výběr zpracovatelů na základě kvality

8.   Znovuzavedení funkce městského architekta

9.   Zapojení občanů

10. Vzdělávání veřejnosti

 

Autor tohoto textu se s architektem Leškou nezná, leč „podezírá“ jej, že minimálně drobná inspirace Vysokým Mýtem impulsem k sepsání programu Architektura pro komunální politiku musela být… :-D

 

K jednotlivým tématům:

Ad 1.  Strategický plán je totiž u nás zpracováván. Leč tak nějak zdlouhavě. O zapojení veřejnosti lze mluvit teoreticky, těžko však prakticky (v jiných městech je zapojována veřejnost masivní kampaní).

Ad 2.  S Územním plánem je zacházeno jak s kusem hadru (letiště).

Ad 3.  Zodpovědnou správu městského majetku si představuji jinak, než jako rozdávání pozemků. A to byť by se jednalo o bohulibou, nikoli komerční záležitost (letiště).

Ad 4.  Část „zelené páteře“ jsme vyasfaltovali a chystáme se betonovat (botanická zahrada).

Ad 5.  Dotací se současné vedení radnice štítí. Rozdíl v jejich čerpání je za poslední dvě volební období ve stovkách milionů korun.

Ad 6.  Výtvarně občas intervenujeme, leč nakreslíme sgrafita na vlhkou fasádu.

Ad 7.  Výběru zpracovatelů na základě kvality se snažíme věřit.

Ad 8.  Městský architekt stráví v Mýtě polovinu času co před lety. Na jeho názor se raději neptáme.

Ad 9.  O zapojení občanů si můžeme nechat jen zdát. Autor nedávné petice požadující právě toto, i někteří její respondenti, byli a jsou systematicky očerňováni.

Ad 10.  Vzdělávání veřejnosti by mělo následovat hned po vzdělání volených zástupců.

Miloš Fogl, předseda MO TOP 09 Vysoké Mýto

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme