Návštěva ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v našem regionu.

6. 4. 2013

V sobotu 6. 4. 2013 navštívil náš region ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Celá návštěva byla míněna jako setkání příznivců s prezidentským kandidátem.

Pan ministr přijal pozvání regionální organizace TOP 09 Ústí nad Orlicí a jako první bod svého programu absolvoval s podporovateli besedu a oběd v restauraci Mathyss v Divišově divadle v Žamberku. V obřadní síni radnice MÚ Žamberk se setkal se zastupiteli města a řediteli městských organizací a zapsal se do pamětní knihy města Žamberk. Zcela mimořádné bylo setkání s panem Parishem, šlechticem a majitelem žambereckého panství, který se, navzdory svému velmi pokročilému věku, zúčastnil této akce. Setkání v Žamberku provázela velmi milá, neformální atmosféra. Karel Schwarzenberg trpělivě odpovídal na otázky, hovořil o politice, nechal se fotografovat s každým zájemcem.

            V Litomyšli se účastníci dvouhodinové debaty "s Karlem na Karlově" museli v restauraci dokonce střídat, jelikož se tam všichni nevešli. Aby se předešlo frontě u jeho stolu, zvolili jsme debatu formou nahlas řečených otázek a odpovědí pro všechny zúčastněné. Bylo zde zdůrazněno, že právě Litomyšl byla na Svitavsku tím "ostrůvkem", kde KS v prezidentských volbách zvítězil.

            Posledním místem, které pan ministr navštívil, bylo město Česká Třebová. Pan ministr byl nejprve přijat na radnici panem starostou Jaroslavem Zedníkem. Podepsal se do pamětní knihy města. Tohoto setkání se zúčastnil i pan poslanec Cempírek. Po krátkém odpočinku a večeři nastal závěrečný bod programu, setkání s občany České Třebové.

Podporovatelé ho očekávali v hotelu Bravo na Starém náměstí. Někteří i pár hodin před plánovanou besedou. Pan ministr přišel mezi českotřebováky okolo půl sedmé a přes hodinu odpovídal na zvídavé dotazy. Dotazy byly opravdu různorodé, týkaly se např. historie rodu Schwarzenbergů na českém území, lesů ČR a českého zemědělství, zahraniční politiky a samozřejmě české politické scény.

Pan ministr všem přítomným dokázal, že se v politice dá vystupovat slušným, zásadovým způsobem, ale zároveň i lidským, velmi vstřícným k občanům. Atmosféra besedy byla velmi přátelská, pan ministr byl zábavným glosátorem názorů svých i českotřebovských občanů. Obdivuhodný výkon vzhledem k nabitému programu, který pana ministra ještě čeká – v pondělí odlétá na pracovní návštěvu do Gruzie. Karel Schwarzenberg korunoval návštěvu našeho regionu humorem, trpělivostí a pohodou.

pro MO TOP 09 Č.Třebová, Hana Pleváková
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme