Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba jednal se zástupci asociace českého železničního průmyslu

3. 2. 2013

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba jednal 29.1.2013 se zástupci asociace českého železničního průmyslu (ACRI) na půdě poslanecké sněmovny v rámci semináře věnovanému podpoře exportu výrobců železničního průmyslu, který byl poslaneckou iniciativou prof. Ing. Václava Cempírka, Ph.D.. Právě po větší podpoře vývozu ze strany státu asociace volá. Výsledkem jednání bylo, že ACRI přijde s návrhem prioritních trhů a jednotlivých odvětví. Cílem semináře bylo hledat další možnosti podpory českého exportu do zemí Evropy Asie, ale třeba také Afriky. Asociace si přitom stěžuje, že jejím členům klesly za poslední rok tržby o pětinu (export zaznamenal pokles dokonce 30 procent) a žádají, aby je stát ještě více podpořil za hranicemi.

"Ambasády okolních zemí se stávají z velké části obchodními a lobbistickými centry v zahraničí. MPO u nás představilo novou proexportní politiku, která slibuje určitá zlepšení, ale současná situace není dobrá," upozornila generální ředitelka ACRI Marie A. Vopálenská.

"Proto bylo dohodnuto, že přijde ACRI s návrhem podpory prioritních trhů a jednotlivých odvětví, na kterých bude úzce spolupracovat s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Českou exportní bankou, Exportní garanční a pojišťovací společností a agenturami CzechTrade a CzechInvest," uvedl ministr Kuba.

Zároveň bylo přijato usnesení, že se Ministerstvo průmyslu a obchodu a zástupci českého železničního průmyslu jednoznačně shodli na potřebě změny novely o veřejných zakázkách, která značným způsobem trh železničních poškozuje.

ACRI je asociace sdružující podniky českého železničního průmyslu a je současně národním členem UNIFE — Evropské asociace železničního průmyslu. Podniky sdružené v ACRI v současné době zaměstnávají v Česku přes 21 tisíc pracovníků a dosahují celkový roční obrat přes 82 miliard korun, přičemž 47 procent tvoří export.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme