Europoslanec Niedermayer navštívil Orlickoústecko

29. 9. 2015

Ve čtvrtek 24.9.2015 navštívil Českou Třebovou, Letohrad a Červenou Vodu poslanec EP za TOP 09 RNDr. Luděk Niedermayer. Cílem cesty byl dopravní terminál, debata se studenty a podporovateli, prohlídka domova důchodců a průmyslového podniku. Mluvilo se mj. o potřebě zlepšení dopravní obslužnosti regionu, vzdělávání, evropských hodnotách, kauze Volkswagen i imigraci.

Návštěvu zahájila prohlídka Mutifunkčního dopravního terminálu a zrekonstruované Nádražní ulice v České Třebové. Následovalo oficiální přivítání na radnici. Místostarosta Dobromil Keprt seznámil přítomné s probíhajícími investičními akcemi a s děním ve městě. Tématy krátké diskuse byla mj. dopravní obslužnost a inkluzívní vzdělávání.

Na Gymnáziu Česká Třebová proběhlo setkání se studenty. Ti se měli možnost zeptat na aktuální dění a problémy, které Evropský parlament řeší. Při diskusi pan europoslanec obhajoval proevropské hodnoty a vysvětloval i svůj postoj při hlasování o uprchlících. Studenti se zajímali o probíhající kauzu firmy Volkswagen a další aktuální otázky.

Tentokráte se s členy a podporovateli TOP 09 diskutovalo i v Restauraci Nový dvůr v Letohradě. Tady již za přítomnosti poslance Jiřího Skalického, starosty Červené Vody Petra Mareše, zastupitele Ústí nad Orlicí Luboše Bäuchela a dalších.

V Červené Vodě navštívil europoslanec za přítomnosti starosty Mareše nejprve Domov důchodců Sv. Zdislavy. Za doprovodu ředitele Kuběnky si prohlédl celé špičkové zařízení a nešetřil chválou.

Posledním bodem programu byla návštěva firmy VZV Group. Firma pro své zákazníky po celém světě vykupuje a renovuje vysokozdvižné vozíky. S měsíčním prodejem okolo 200 kusů se řadí mezi špičku. Je to jen další příklad šikovné české firmy, která se dokázala z garáže vyšplhat mezi evropskou třídu.

Luděk Niedermayer: „Tento čtvrtek jsem neměl výjimečně v Bruselu program, protože ekonomický týden skončil ve středu večer. A i díky pozvání kolegů z TOPky jsem strávil den v České Třebové a jejím okolí. Vzhledem k typické české řevnivosti mezi městy a lokálními metropolemi podotýkám, že Českou Třebovou zmiňuji proto, že tam jsme vystoupili z vlaku. Stihli jsme diskusi se studenty na místním krásném gymnáziu, návštěvu radnice, cestu do úžasně fungujícího obecního domova důchodců v Červené Vodě a den jsme zakončili v tamní průmyslové firmě s vysokozdvižnými vozíky. Vážím si velmi otevřenosti hostitelů i v diskusi o tématech, která nejsou lehká, v prvé řadě o imigraci.“

Pavel Doubrava a Miloš Fogl za RO TOP 09 Ústí nad Orlicí.

Osobnosti:
Luděk Niedermayer, Jiří Skalický