16. 8. 2021

Znalci si jistě všimli shody titulku s povídkou Andrzeje Sapkowského, která se mi vybavila nejen kvůli převratným změnám, které přináší poslední doba. Především je také lehce bizarní a nikdo vlastně neví, jestli se v ní popisované události opravdu uskutečnily. Podobné pocity mám z donedávna neuvěřitelných situací, které řešíme poslední měsíce, kdy se situace mění s každou novou tiskovou konferencí vlády.

Žijeme v jiném světě, než před pandemií a budeme se tomu muset přizpůsobit. Období krize pro mě bylo také problematické. Vedle strachu o zdraví lidí v mém okolí nebylo snadné například komunikovat s klienty nebo řešit, že najednou nemohou odebírat objednané služby. Chybí mi cestování, kultura i restaurace a jsem rád, že postupně se vše pomalu vrací. Zabývám se projektovým řízením v oblasti vývoje softwaru a už přes 10 let jsem vlastně zvyklý co nejvíce komunikace zvládat vzdáleně prostřednictvím různých komunikačních nástrojů. Alespoň toto pro mě bylo jednodušší a mám hluboký respekt k učitelům a dalším, kteří se s online nástroji učili ze dne na den.  

Rád měním nejen při práci prostředí, sednu si v pěkné kavárně nebo se na několik dní přesunu do jiného města. Zkuste si to také, pokud vám to situace umožní. Například v našem Pardubickém kraji je mnoho zajímavých míst, které je možné takto navštívit. Často se na několik dní přesunu z Pardubic do Ronova nad Doubravou, na Svitavsko, nebo navštívím úplně nová místa. Podpořme společně cestovní ruch a místní firmy, abychom nepřišli o regionální bohatství - místní produkty i krásná místa, která je potřeba udržovat pro budoucnost.

Živí mě “internet”, ale pamatuji si doby, kdy neexistoval. Nikoho určitě nenapadlo, jak změní svět. Dnes možná zažíváme další převratnou změnu. Několik let se zabývám podporou rozvoje digitalizace a eGovernmentu. Představte si, o kolik jednodušší by bylo například s úřady komunikovat plně vzdáleně, bez jakýchkoli papírů, anebo čekání, než někdo opíše do dlouhého formuláře už podesáté nahlášené údaje. Nebo místo vysedávání v kanceláři telefonovat odněkud ze zahrady či parku. Možná si postupně uvědomíme, na kolik činností jsme byli zvyklí, ale ve skutečnosti je bylo možné dělat jinak. 

Michal Pilař. člen předsednistva TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Pilař
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme