TOP 09: Nový systém zadávání zakázek není transparentní

27. 11. 2015

Kontroverzní rozhodnutí učinili na svém zatím posledním zasedání pardubičtí radní. Rozhodli, že město již nebude zveřejňovat zakázky malého rozsahu na svých webových stránkách. top 09 BYLA ze zásadních důvodů proti.

Radnice hodlá v případě zakázek do dvou milionů korun na služby a do šesti milionů na stavební práce vybírat dodavatele pouze mezi těmi, které sama osloví (bude jich oslovovat pět). Tím se má zejména zabránit přespolním (zpravidla neosloveným) podnikatelům v tom, aby těm pardubickým zakázky přebírali. Výběr pouze mezi oslovenými (prověřenými) uchazeči má dále zaručit určitou kvalitu plnění, která nebude snižována nepřiměřeným tlakem na cenu. Cíle na první pohled líbivé. Pardubický radní Libor Slezák (TOP 09) tento způsob zadávání kritizuje a přidává několik argumentů.

TOP09 podporuje podnikatelské prostředí v Pardubicích, nikoliv však formou nezveřejňování zakázek a s tím souvisejícím omezením konkurenčního prostředí.

Ani hrozící zhoršení kvality v důsledku tlaku na cenu nijak nesouvisí se zveřejňováním výzev k podávání nabídek, ale se způsobem hodnocení nabídek. Ani v případě zakázek zadávaných v režimu zákona o veřejných zakázkách zákon nepožaduje hodnotit jen podle "nejnižší nabídkové ceny". Je-li to s ohledem na předmět zakázky účelné, je vždy možno hodnotit nabídky podle jejich "ekonomické výhodnosti", tedy podle váženého součtu více parametrů. Tím spíše je to možné u zakázek malého rozsahu, u nichž si sám zadavatel určí konkrétní pravidla jejich zadávání. Chce to jen trochu odvahy, sádla a potu u hodnotících komisí.

Schválený způsob zadávání veřejných zakázek přitom znamená významné snížení transparentnosti a zvyšuje nebezpečí klientelismu. Vede ve svém důsledku k nastolení systému malá domů. Pod pláštíkem pomoci pardubickým firmám dojde k upřednostňování vybraných kamarádů jednotlivých radních na úkor součtu kvality a ceny. Vždy se pozapomene i na jiné pardubické firmy, které nebudou dobře zapsány u úředníků a radních. Patrně se zapomnělo na konec vlivného úředníka Čáně, který zapomněl oslovit firmu o dva miliony levnější než kterákoliv z vybraných a oslovených firem. Škodný bude v důsledku daňový poplatník.

Zveřejnění tento problém zcela eliminuje. Přesně to TOP09, z politických stran na pardubické radě zastoupených bohužel jako jediná, požaduje.

Libor Slezák, radní města a předseda MO TOP 09 Pardubice

Štítky
Osobnosti: Libor Slezák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme