17. 1. 2020

Stavba jednoúčelového fotbalového stadionu za stovky milionů by mohla nenávratně zabrat centrum Pardubic a město zadlužit na dlouhá desetiletí. Protože záměr stavby těsnou většinou prošel hlasováním zastupitelstva, rozhodla se pardubická TOP 09 podpořit občanskou iniciativu vedoucí k referendu o takto kontroverzní stavbě v mimořádně významné lokalitě krajského města.

V předvánočním čase jsme za podpory politického institutu TOPAZ uspořádali seminář pro naše členy s cílem vysvětlit sporné body celého projektu, seznámit s mechanismem referenda a vyjasnit politické stanovisko ke stavbě fotbalového stadionu. Hlavním řečníkem semináře byl Michal Sláma, předseda regionální organizace TOP 09 a člen přípravného výboru referenda. Na semináři dále vystoupil Jiří Skalický, zastupitel města Pardubice za TOP 09 a Jan Jošt, člen TOP 09 a soudní znalec v oboru pro oceňování věcí movitých.

“Jsem rád, že tato iniciativa získala podporu uvnitř naší strany a dostal jsem silný mandát pro další kroky. Uvědomuji si, že referendum je extrémním opatřením, se kterým je třeba nakládat s náležitou odpovědností. Takto velmi kontroverzní stavba, podpořená jen těsnou většinou zastupitelstva, si ale další přezkoumání určitě žádá,” doplňuje Michal Sláma. 

Podpořte i vy tuto iniciativu svým podpisem na jednom ze stálých podpisových míst https://nechcistadionnadluh.cz/#podpisova-mista nebo se přidejte mezi dobrovolníky a pomozte nám sbírat další podpisy. Podepsat výzvu k vyhlášení referenda může každý oprávněný volič s trvalým bydlištěm na území města Pardubice.

Proč referendum?

  1. Za stavbu fotbalového stadionu mají Pardubice z vlastního rozpočtu zaplatit stovky milionů—15x více než za novou třídu Míru, 20x více než za rekonstrukci Tyršových sadů. Šance získat dotaci je minimální.

  2. Město na stavbu stadionu nemá peníze. Proto se plánuje zadlužit a vzít si obří úvěr—až půl miliardy korun.

  3. Projekt schválila jen těsná většina zastupitelů. Splácet ho ale budeme až dvacet let—ještě dlouho poté, co opustí své funkce.

Děkujeme politickému institutu TOPAZ za podporu naší akce. O další činnosti TOPAZ se můžete dočíst na jejich webu https://top-az.eu/

Ondřej Müller, krajský manažer

Galerie
Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme