TOP 09: Nákupy pozemků Službami města Pardubic jsou neobhajitelné

23. 11. 2017

„Obchodní společnost založená a stoprocentně vlastněná městem musí svojí činností sledovat pouze účel, za kterým ji město založilo. V případě koupě pozemků u Chrudimky Služby města Pardubic nejen nejednaly v souladu se svým posláním, ale jednaly přímo proti vůli voleného orgánu města, který uvolnění finančních prostředků na koupi samotným městem neschválil. V případě koupě lesa u Černé za Bory byl pozemek zjevně pořízen za přinejmenším pětinásobek obvyklé ceny, která vyplynula z prakticky bezprostředně předcházející dražby pozemků, a to od tchýně člena představenstva společnosti – Karla Hrona, člena a nominanta hnutí ANO. Bez ohledu na účelnost pořizování lesa pro takovou společnost, jakou Služby města Pardubic jsou, tak zjevně byla společnosti způsobena škoda ve výši nejméně 4 mil Kč. Zda se o tuto částku obohatil pan Karel Hron, nebo zda byla rozdělena mezi jiné zainteresované osoby, musí ukázat vyšetřování orgánů činných v trestním řízení.

Nechce se vůbec věřit, že by zainteresované osoby mohly být tak drzé, pokud by nebylo tak jasné, že tato transakce skutečně proběhla. Jedná se zjevně o zločin za bílého dne, který nemůže skončit pouhým odvoláním odpovědných členů příslušných orgánů společnosti. TOP 09 proto jednoznačně podpoří odvolání odpovědných členů představenstva a dozorčí rady společnosti a bude trvat na vymáhání způsobené škody, a to bez ohledu na případné závěry orgánů činných v trestním řízení."

Za Výbor místní organizace předseda Jiří Čáslavka a zastupitelé Ludmila Ministrová, Libor Slezák a Jiří Skalický

Osobnosti:
Jiří Čáslavka, Ludmila Ministrová, Jiří Skalický, Libor Slezák