Šušlík: Cestu do JAR nenechám zamést pod koberec

22. 5. 2017

Návštěva Jihoafrické republiky bývalým vedením společnosti Služby města Pardubic (SmP) by měla být hodnocena jako výlet, nikoliv jako služební cesta. Nyní však musí následovat celá řada právních kroků, říká Roman Šušlík, předseda představenstva SmP – Odpady a.s., nominovaný TOP 09.

Představenstvo společnosti SmP – Odpady vedené Romanem Šušlíkem (TOP 09) v březnu neschválilo usnesení, které by povolilo cestu do JAR „s péčí řádného hospodáře“, kde vynaložené náklady měly posloužit k zajištění a udržení příjmu společnosti. „Očekávali jsme, že představenstvo SmP vezme náš odmítavý postoj nějakým způsobem v úvahu. To se ale nestalo,“ shrnuje Roman Šušlík názor představenstva SmP – odpady.

„Podle mého názoru by měla být Návštěva Jihoafrické republiky hodnocena jako výlet, nikoliv jako služební cesta. K tomu je potřeba celá řada kroků, které však představenstvo SmP – Odpady nemůže učinit samo. Musí brát ohled na dříve přijatá usnesení, postup valné hromady, schválenou uzávěrku i výroční zprávu,“ dodává Roman Šušlík.

Proto 11. května poslal všem členům statutárních orgánů SmP i SmP – Odpady dopis, v němž upozorňuje na možný daňový únik, který by mohl vzniknout schválením této návštěvy jako služební cesty.

Poté SmP požádala Radu města Pardubic o ustanovení externího auditora k posouzení všech okolností zmíněné cesty. „Mělo by dojít i k posouzení odpovědnosti jednotlivých orgánů mateřské i dceřiné společnosti za povolení a následné schválení cesty,“ říká Roman Šušlík.

Na svém květnovém zasedání dalo představenstvo SmP – Odpady svůj nesouhlas najevo ostřeji – vyslovením nesouhlasu s jednáním původního představenstva, které cestu do jižní Afriky podporovalo. Tím se snaží umožnit auditorské firmě navrhnout taková opatření, která spornou cestu do JAR uvede na správnou míru.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Roman Šušlík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme