Stanovisko zastupitelského klubu TOP 09 k návrhu na zrušení městských obvodů

11. 3. 2014

V souvislosti s předloženým návrhem a s ním spojeným hlasováním považujeme za velkou chybu, že se za poslední 3 roky nepodařilo vyvolat věcnou diskuzi mezi zastupitelskými kluby a zástupci obvodů, a to tak, aby bylo možné dosáhnout konsenzu a najít tak řešení zefektivnění samosprávy. TOP 09 se opakovaně pokoušela nastolit takovouto diskuzi a mimo jiné přišla s vlastním návrhem takzvaného Opavského modelu. Tento návrh byl předložen k široké diskuzi, ale bohužel nenašel patřičnou odezvu. Navzdory předchozím deklaracím paní primátorky o budoucím uspořádání města, i navzdory volebním slibům některých stran se k naší aktivitě nikdo nepřihlásil.

Stojíme nyní před závažným rozhodnutím. Přestože si myslíme, že rozdělení Pardubic na 8 obvodů je zbytečně drahé a neefektivní, jsme konfrontováni s návrhem Pardubáků, který v žádném případě nepovažujeme za ideální, nicméně jej lze považovat za krok správným směrem. Máme také připomínky k absenci diskuse, která měla při přípravě tohoto materiálu proběhnout. Naše hlasování lze tedy chápat jako podporu reorganizace městské samosprávy a snahu o nastartování procesu, který by měl naplnit následující body:

  • Zajistit fungující systém samosprávy a státní správy tak, aby uspořené prostředky mohly být využity lepším způsobem nebo aby byly případně kompenzovány snížením daňové zátěže. V tomto konkrétním případě se může jednat o daň z nemovitosti.
  • Existence tak zvaných „městských“ obvodů nemá vůbec žádné opodstatnění. Jedná se o zbytečné dublování funkcí magistrátu, je zde nadbytečnost celého aparátu i počtu úředníků a v některých případech také nekoordinované řízení.
  • Státní správa nemá na obvodech taktéž žádné opodstatnění a jednotlivé funkce považujeme za neefektivní a duplicitní, mohou dokonce vznikat protichůdná usnesení. Toto se například stávalo v případě nedávno zrušených stavebních úřadů.
  • V problematice samosprávy se jako nejlepší jeví tzv. „Opavský model“, kde jednu část celku tvoří samotné město a přidružené obce jsou rozděleny do malých samosprávných celků dle katastrálních území. Takovéto celky vzhledem k velikosti fungují velice pružně a efektivně.
Jan Němec předseda zastupitelského klubu TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme