Slezák: Věřím, že představitelé justice tlak ustojí

30. 4. 2019

Projev Ing. Martina Slezáka, člena výboru TOP 09 Pardubice, při demonstraci za nezávislost justice:

Přestože na výměně ministra vlády není obecně nic nestandardního a jde vlastně o svrchovanou pravomoc předsedy vlády, přestože je Marie Benešová pro svůj úřad odborně celkem dobře kvalifikovaná, přesto jsem zde, abych protestoval.

Protože v situaci, kdy je vyšetřování premiéra ukončeno návrhem na obžalobu, je výměna ministra spravedlnosti ještě méně standardní než samotná skutečnost, že trestně stíhaná osoba zůstává předsedou vlády. Přitom Marie Benešová se dostala do okruhu prezidenta republiky, který ve svých stanoviscích trestní stíhání předsedy vlády zlehčuje a zpochybňuje. Již samotné jmenování Marie Benešové ministriní spravedlnosti tedy znamená zvýšení rizika, že další postup v trestním stíhání předsedy vlády bude ovlivněn v jeho prospěch.

Věřím, že představitelé justice, kteří jsou v souvislosti s vyšetřováním premiéra již nyní přirozeně vystaveni značnému tlaku, svoji situaci ustojí a ovlivnit se nenechají. Jsem zde tedy proto, aby pan Babiš věděl, že nepřejdeme mlčením případné svévolné personální změny na vrcholných justičních postech, které by hrozily ovlivněním jeho trestního stíhání. Že si nezávislou justici vzít nenecháme.

Martin Slezák, člen výboru TOP 09 Pardubice

Galerie