Skalický: Zrychlujeme testy na koronavirus v kraji

26. 11. 2020

Nemocnice Pardubického kraje spustila tento týden v laboratoři Orlickoústecké nemocnice testování vzorků na přítomnost virů SARS-CoV-2 s pomocí nového systému. Díky tomu zvládne denně otestovat až 1000 vzorků. „Zatímco v Orlickoústecké nemocnici robot již funguje a byl zaškolen personál, v Pardubické nemocnici bude podobný systém o kapacitě až 1500 vzorků instalován a zprovozněn do konce týdne,“ vysvětluje Jiří Skalický, primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky Pardubické nemocnice, zastupitel Pardubického kraje a vedoucí projektu zvýšení efektivity pracovišť laboratorního komplementu.

„Jedná se o laboratorní roboty, respektive kompletní systém několika na sebe navazujících přístrojů. Ty dokážou velmi rychle zpracovat a připravit testované vzorky k dalšímu měření,“ dodává PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

Nové testy umožňují rychlejší izolace nukleových kyselin, než je běžné u standardních PCR testů na SARS-CoV, což celé testování urychluje. Test samotný pak výsledky odhalí zhruba za hodinu a deset minut. Zároveň je bezpečný pro zdravotnický personál, neboť speciální transportní médium zajišťuje inhibici viru po odběru. „Nové testy byly vyvíjeny v českém prostředí ve spolupráci našich vědců a českých firem. Naše testování tak nebude závislé na dovozu chemikálií z Číny,“ uzavírá Skalický.

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Jiří Skalický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme