× Pohněme s tím. Společně!

Skalický: Pryč s autovraky z ulic Pardubic

25. 2. 2020

Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který umožní obcím a městům jednoduše odstraňovat autovraky ze svých ulic. V současné době je zákon bezzubý. Na vraky s propadlou technickou kontrolou, které překážejí na silnicích, nemají starostové měst žádné páky a čekají na novelizaci.

Poslanci TOP 09 ve spolupráci s komunálními politiky podali změnu zákona již začátkem října 2018. Vládní koalice ji ovšem smetla ze stolu a podala vlastní takřka totožný návrh. „Doposud obce neměly právní nástroj, jak nechat odtáhnout i zcela nepojízdné auto, pokud nesplňovalo zákonnou definici pro vrak. Desítky vozů tak hyzdí obce a blokují místa pro parkování. Věřím, že novela projde i v Senátu a odstranění vraků bude tak brzo snazší,“ říká bývalý poslanec a nyní zastupitel města Pardubic Jiří Skalický.

Podle novely zákona bude nově možné autovraky odstranit už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít více než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí SME a STK.„Na území Pardubic se nachází desítky autovraků, které kazí vzhled veřejného prostoru, mohou škodit životnímu prostředí a v neposlední řadě ubírají desítky parkovacích míst.  Očekávám, že přijetím upraveného zákona dojde, díky snadnější identifikaci vraků, k jejich okamžitému odstranění,“ doplňuje Michal Sláma, předseda TOP 09 Pardubice.

Dnes je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Přestože auto stojí na stejném místě roky bez značky, je pomalu zarostlé trávou a chybí mu všechna kola. Majitel je nedohledatelný a radnice jsou v takových případech bezmocné.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: