× Pohněme s tím. Společně!

Rozhovor s radním Janem Němcem k aukci elektřiny a plynu pro občany města Pardubice

15. 11. 2013

Jak vznikla myšlenka uspořádat tuto aukci?

Přiznávám, že tato myšlenka není nová a řada měst ji realizovala před námi. V rámci přípravy energetické koncepce jsme se také zabývali tímto projektem a rozhodli se ho realizovat přednostně, protože výsledky bude možné vyhodnotit v poměrně krátké době. V červnu tohoto roku rada města schválila realizaci tohoto záměru a jmenovala mě koordinátorem.

V čem se liší aukce, kterou pořádají Pardubice, od těch ostatních?

Byli jsme si plně vědomi odpovědnosti, kterou na sebe bereme uspořádáním takovéto akce. V současné době je spousta takzvaných obchodníků s energiemi, jejichž metody nejsou vždy v pořádku, a v mnoha případech není přechod k novému dodavateli energie vždy výhodný. My jsme proto jako první město vypsali výběrové řízení na organizátora této aukce, kde jsme podrobně posuzovali smluvní dokumentaci, výši garantované úspory a vyhradili si právo posoudit kvalitu finálních dodavatelů. Jen tímto způsobem lze dle mého názoru garantovat budoucí spokojenost občanů.

V tisku se objevila informace, že pokud vysoutěžená cena nedosáhne garantované úspory, lidé nebudou muset smlouvu podepsat. Není toto samozřejmé?

Bohužel to samozřejmé není. Ve většině doposud pořádaných aukcí tato podmínka smluvně ošetřena nebyla. Občan měl povinnost sepsat novou smlouvu i za podmínky, kdy dosažená úspora byla minimální. Přesněji řečeno větší než nula. A v některých případech pod sankcí až 2.000,- Kč. Byli jsme si této skutečnosti vědomi, a proto jsme požadovali promítnutí této garance do smlouvy. V případě Pardubic tedy platí, že pokud nebude pro občana dosažena úspora minimálně 22%, je podpis nové smlouvy pro něj dobrovolný a nehrozí mu žádná sankce.

Jak probíhají registrace? Je mezi občany zájem?

Sám jsem se byl registrovat hned první den a byl jsem příjemně překvapen. Přestože byla hned od 8 ráno v provozu 3 registrační pracoviště, musel jsem čekat na obsloužení. Využil jsem této příležitosti a hovořil s několika občany. Vyjádřili spokojenost, že je garantovaná úspora zakotvena ve smlouvě, a byli spokojeni s úrovní a přístupem pracovníků provádějících registraci.

Jan Němec

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PARDUBICKÝ KRAJ