× Pohněme s tím. Společně!

Referendum

13. 6. 2013

Pardubice mají před sebou své historicky první referendum, které bude rozhodovat o dalším fungování městských obvodů. Proto jsme pro vás připravili pár nejčastějších otázek a odpovědí.

Kdy a kde mohu volit

Referendum se bude konat ve čtvrtek 13.června 2013 od 10:00 do 22:00.

Hlasovací okrsky jsou shodné s volebními okrsky, ve kterých se volič běžně zúčastňuje voleb. Pokud si nejste jistí svým hlasovacím okrskem, můžete si ho zkontrolovat zde: http://www.pardubice.eu/urad/radnice/pro-media/budoucnost-mestskych-obvodu/referendum/kam-jit-hlasovat/

Hlasovací lístky

Hlasovací lístky nebudou voličům distribuovány do poštovních schránek v místě trvalého bydliště, ale budou k dispozici přímo v hlasovacích místnostech.

Kdo může hlasovat

Právo hlasovat v místním referendu má občan statutárního města Pardubice za předpokladu, že jde o státního občana České republiky nebo státního občana jiného státu, jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, který alespoň v den hlasování dosáhl věku nejméně 18 let, a který je přihlášen k trvalému pobytu ve statutárním městě Pardubice, resp. v příslušném městském obvodu. Pro umožnění hlasování musí být občan cizího státu zapsán do dodatku stálého seznamu oprávněných osob, a to na základě žádosti u příslušného úřadu městského obvodu.

Občan, který se nebude zdržovat v době hlasování v místním referendu v hlasovacím okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat na hlasovací průkaz v jakémkoliv hlasovacím okrsku na území statutárního města Pardubice.

Hlasování

V hlasovací místnosti občan obdrží od hlasovací komise hlasovací lístek a úřední obálku a v prostoru určeném pro úpravu hlasovacího lístku označí křížkem v příslušném rámečku předtištěnou odpověď „ANO“ nebo“NE“, pro kterou hlasuje a vloží tento hlasovací lístek do úřední obálky. Pokud se občan neodebere do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků, nebude mu hlasování umožněno. V prostoru určeném pro úpravu hlasovacího lístku nesmí být nikdo přítomen zároveň s oprávněnou osobou. S oprávněnou osobou, která nemůže sama upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu anebo nemůže číst nebo psát, může být s jejím souhlasem v prostoru určeném pro úpravu hlasovacího lístku přítomna jiná oprávněná osoba, nikoliv však člen okrskové komise, a hlasovací lístek za ni upravit a vložit do úřední obálky.

Po opuštění prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků vhodí občan úřední obálku s hlasovacím lístkem do hlasovací schránky.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % občanů. Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina občanů, kteří se místního referenda zúčastnili, a alespoň 25 % občanů zapsaných v seznamech oprávněných osob.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PARDUBICKÝ KRAJ

Sladkovského 433